Vynášení domovních odpadků do popelnic a kontejnerů bereme všichni tak nějak automaticky a samozřejmě.

Kapacita skládky u Michalovic se ale blíží svému naplnění. Podle odhadů by mohla „dosloužit" už za necelé dva roky.

Co bude tedy s městským domovním odpadem? Hledá město řešení? Vznikne někde nová skládka na netříděný domovní odpad? Nebo se budou odpadky spalovat a vyroste někde u Mladé Boleslavi už kdysi plánovaná spalovna? Nic takového.

Město plánuje a podporuje jiné řešení. Výstavbu Centra průmyslového zpracování  odpadu. To by mělo vzniknout ve východní průmyslové zóně.

„Kapacita centra zpracování odpadu bude asi šedesát tisíc tun materiálu ročně," řekl náměstek primátora Jiří Bouška.

Odpad se rozdělí na pevnou a kapalnou složku, přičemž z kapalné se bude v bioplynové stanici vyrábět elektřina a z pevného odpadu by po úpravě mělo vznikat alternativní palivo ve formě peletek.

„Výsledkem celého procesu bude využití a  zpracování pětaosmdesáti až devadesáti procent dováženého odpadu," popisuje možnosti centra zpracování odpadu náměstek primátora.

Obyvatelé Mladé Boleslavi každý rok naházejí do popelnic a kontejnerů kolem deseti tisíc tun komunálního odpadu. Firma Compag pak v loňském roce odvezla z ulic další dva tisíce tun odpadu, který tvořil například starý nábytek, záchody, koberce a další neskladné věci.

O jiné variantě, než je vybudování třídírny a místa, kde by odpad byl zpracováván, město neuvažuje. Obyvatelé  se tedy nemusí obávat například budování spalovny.

Dalších více než tisíc tun tvoří tříděný odpad. Obyvatelé města třídí především papír, sklo a plasty. Méně pak obaly tetrapak a kovy.

Ze systému shromažďování a sběru komunálního odpadu mělo město v loňském roce příjmy dvaatřicet milionů korun. Náklady činily osmatřicet milionů korun.

„Město celý systém v roce 2011 dotovalo částkou šest milionů korun, což představuje asi 150 korun na jednoho občana Mladé Boleslavi," upřesnil výdaje za svoz a ukládání odpadů náměstek primátora Jiří Bouška.

Přesto by podle jeho slov měla částka poplatků za svoz odpadů pro občany zůstat ve stejné výši, to je 400 korun na rok.

Rodiny mohou ušetřit tříděním odpadu. Pokud do sběrného dvora za dané období odevzdají určité bodově hodnocené množství tříděného odpadu, získají na poplatku slevu.
Řada lidí této možnosti využívá, i když především v panelových domech to není věc jednoduchá.

A ještě dodatek k nutné investici do centra pro zpracování odpadu. Celkové investice se pohybují kolem 475 milionů korun. Podle sdělení jednatele společnosti Compag byl projekt a jeho podpora už schválen.

„Projekt je spolufinancován z dotačních prostředků z Operačního programu životní prostředí  a společností Compag," řekl náměstek primátora.

V případě, že by byla kapacita skládky poblíž Boleslavi již naplněna a nebylo by zprovozněno centrum pro třídění, muselo by město využít například skládku u Benátek nad Jizerou. „Věřím, že k tomuto nedojde," vyjádřil své přesvědčení Jiří Bouška.