„Zimu pod 10 milionů neuděláte,“ říká člen rady města Mladá Boleslav Miloslav Neuman a současně také jednatel firmy Compag, která má na starosti zimní údržbu městských komunikací a jejich sjízdnost a schůdnost. „Zimní údržba je složitá, navíc peníze, které do ní vložíte, vlastně odtečou kanálem,“ doplňuje a poukazuje na fakt, že během letošní zimy bude Compag pečovat o více než 300 kilometrů komunikací, chodníků a stezek. Letos poprvé bude ošetřovat doslova celé město.

Původně „krajský“ průtah městem kraj už totiž ošetřovat nebude.

„Na letošní zimu máme připraveno dva tisíce tun soli především na komunikace a pět set tun inertního posypu na chodníky,“ říká Jan Rympl, technik zimní údržby a čištění města z firmy Compag, a dodává, že drobná technika i nakladače hlásí před prvním sněhem stav nejvyšší připravenosti. „Oproti loňsku máme pět nových úseků, o které se musíme postarat. Poprvé budeme zajišťovat údržbu v Michalovicích, Čejeticích, Chrástu, dále bude uklízet cyklostezku v Debři a u Klenice, nebo novou ulici u sanatoria Dr. Pírka.“

Stan pro bezdomovce v Poplužním dvoře.
Vyhřívaný stan pomáhá lidem bez domova i letos

Compag bude mít v boji se zimou ve městě i v deseti příměstských částech Mladé Boleslavi také o jednu multikáru s radlicí a posypem navíc, novotou se blýská i čtyřkolka, určená především na úklid chodníků. „Multikáry máme celkem čtyři, devět traktorů, patnáct čtyřkolek a čtyři nakladače.“

Do akce musí vyrazit také pracovníci s lopatami, košťaty a hrábly, těch je třicet v kmenovém stavu, ale v případě potřeby se celkový počet lidí může vyšplhat ve spolupráci s úřadem práce až na sto.

Stav nejvyšší připravenosti hlásí také z Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje, která opečovává silnice druhé a třetí třídy. „Vše běží podle operačního plánu, který schvaluje kraj už na konci léta,“ říká Vladimír Krejča, vedoucí oblasti Mnichovo Hradiště, pod kterou spadá dalších devět okresních cestmistrovství. „Na letošní zimu máme uskladněny stovky tun inertního posypu i soli,“ podotýká, zda je posypového materiálu dostatek. Jednotlivá cestmistrovství disponují dvěma až čtyřmi sypači. Firmy na úklid a čištění jsou pro zimní údržbu nasmlouvány na základě výběrových řízení.

„Na základě operačního plánu jsme 1. listopadu vyhlásili první stupeň pohotovosti a před několika dny i druhý,“ vysvětluje Vladimír Krejča. Na základě předpovědi počasí posílili od páteční sedmé hodiny ranní druhý stupeň pohotovosti o techniku i personál. Nad celkovou situací bdí krajský dispečer, který aktuálně rozhoduje na základě stávajícího počasí.

Stanislav Najman, ředitel Pírkova sanatoria.
Pírkovo sanatorium se pyšní významným oceněním