Ta zpráva se objevila jako blesk z čistého nebe. Mateřská školka v Josefodolské ulici ztrácí samostatnost a od 1. července letošního roku se stává součástí Masarykovy základní školy Debř. Co se tím pro víc než čtyři desítky dětí, které sem do dvou tříd docházejí, změní? Především jejich unikátní stravovací návyky.

Ve školce, která je zřizována městem a od roku 2009 funguje samostatně, si totiž už od roku 2007 může každé dítě vybrat, co chce jíst.
„Necháváme výběr na dětech. Snažíme se je tak naučit samostatnosti. Když si mohou vybrat, vytvoří si k jídlu vztah, daleko lépe jí a zbytků je tak minimálně," vyjmenovává klady této zvyklosti ředitelka Jitka Müllerová.

A skutečně. Když se při naší návštěvě nachýlila doba oběda, děti se usadily ke stolečkům a napjatě očekávaly, až se jich paní učitelka zeptá, co si dají.

„Kdo si dá rajskou polévku," nabídla dětem učitelka Veronika. Ke stropu zamířila zhruba polovina rukou. „Kdo si dá vývar s hráškem." Další ruce vyletěly vzhůru. V případě hlavního jídla tomu bylo stejně. To však přišlo na řadu až později. Někteří jedlíci si polévku i několikrát přidali a ostatní děti tak mohly uzobávat přílohy a uvolněně konverzovat.

Pohoda a žádné omezování, to je totiž filosofií debřské školky. Každý může sníst, kolik chce, nikdo nikoho do jídla nenutí, pít může každý i při jídle podle svého uvážení a především se u jídla může mluvit.

Rambajz? Vůbec ne. Zásady stolování si všechny děti časem osvojí, a když snad někdo nemá svůj den, básničky tematicky navázané na konkrétní jídlo leckterého nešťastníka přivedou k rozumu.

Ani zde však práce s jídlem jako didaktickou pomůckou nekončí. Děti se mohou podílet na přípravě svačin, seznamují se s různými druhy ovoce a zeleniny a čas od času i samy vaří. Například polévku nebo jablečný závin.

Že vám to ve srovnání s běžným provozem školních i školkových kuchyní zní jako hudba budoucnosti? Pak vás jistě překvapí výše stravného za jeden den.

Rodiče za své děti platí denně 40 korun, tedy 60 procent částky, kterou jim na stravném město umožňuje vybírat. Pro srovnání, cena za obědy na debřské základní škole se pohybuje kolem 20 korun. Měsíčně tak luxus, jaký školkové děti požívají, rodiče přijde na nějakých čtyři sta korun navíc.

Proč město mění fungující zvyklosti?

Přestože po sloučení školky a školy s tím bude konec, město ve změně vidí řadu výhod.

Protože základní škola disponuje vlastní kuchyní, kuchař Jiří Müller může být propuštěn. Tím by se uspořil plat jednoho zaměstnance. Zároveň však plat člověka, kterého děti dobře znají, oslovují jménem a který jim jen z osobního nadšení otevřel cestu k dospělému způsobu stolování. Záleží pouze na krajském úřadě, který určuje počty zaměstnanců školských zařízení.

„Samozřejmě o tom víme, ale argumentů pro bylo víc," okomentoval náměstek primátora Daniel Marek rozhodnutí rady města posvěcené zastupitelstvem.

Město se k tomuto rozhodnutí uchýlilo z úsporných důvodů. Sloučením se prý povede ušetřit ročně až 200 tisíc korun.

„Jde o běžnou a osvědčenou praxi. Dojde k lepší organizaci provozu a posílení vazby mezi školou a školkou. Školka bude po sloučení využívat služby školní účetní, čímž ušetří 10 tisíc korun, které nyní vynakládá na služby externí účetní," dodal Daniel Marek.

Podle slov náměstka hrály určitou roli také hygienické podmínky, které jsou podle inspekce ve vztahu k počtu dětí v pořádku, ale na hraniční úrovni.

"V první řadě musíme propojit koncepci školy a školky. Nechceme zbytečně šířit paniku, ani školce škodit. Je možné, že vše zůstane tak, jak je, ačkoliv pan Müller přijde o funkci vedoucího kuchyně. Vedoucí kuchyně máme v naší školní kuchyni," uvedl ředitel Masarykovy základní školy Debř Jakub Černý.

A co na to rodiče? „Je to nesmysl. Proč rušit vybavenou kuchyni a jídlo dovážet? To se máme po téhle zkušenosti vrátit k tomu, jak se to dělá všude jinde? To budou tříleté děti jíst to, co jedí deváťáci? Myslím, že to vyprovokovali rodiče, kteří tady nejsou spokojení, protože nemají vychované dítě," rozohnila se jedna z maminek.

„Neleží snad někomu v žaludku, že paní ředitelka tady jako kuchaře zaměstnává svého manžela," vyslovila domněnku další.

Rozhodnutí bylo učiněno a děti čekají poslední dva měsíce, po které si mohou užívat zavedeného luxusu, který do Debře přijel obdivovat už nejeden podnikatel či ředitel podobného zařízení.

Na některých věcech se nevyplácí šetřit. Není tohle zrovna jedna z nich?