V letošním českém kole, jehož se v pondělí a v úterý zúčastnilo v pražské Makro Akademii osm kuchařů, se představil také Ondřej Molina, šéfkuchař z mladoboleslavské Černé růže, který sklidil velké uznání.

Zástupce boleslavské restaurace získal četné kulinářské zkušenosti ve světě – vařil ve Velké Británii, v nejlepší restauraci na Novém Zélandu, v Německu, a to hned v několika podnicích oceněných mischelinskou hvězdou. Na pražském klání si rozhodně získal pozornost diváků i odborné poroty.

„Soutěž Bocuse d'Or je mimořádnou událostí pro celou gastronomickou scénu. Mladí kuchaři se při soutěži nebojí kreativních experimentů, které posouvají národní kuchyni dál," říká Marek Raditsch, prezident Bocuse d'Or Česká republika. Jeho slova následně potvrdily speciality, které kuchaři připravili.

Letos se pracovalo se dvěma základními povinnými surovinami, jejichž zpracování mělo prověřit kuchařský talent účastníků – s jeseterem malým a jeho kaviárem a jelením hřbetem s kostí. Každý kuchař měl k dispozici tři a půl hodiny času na každé ze dvou jídel a také takzvaného commis, pomocníka.

Ondřej Molina se jako jediný rozhodl pro odvážný krok a na vlastní riziko pomocníka odmítl. Na rozdíl od svých kolegů tak musel veškeré práce zvládnout sám. A to ještě navíc v noci před soutěží do dvou hodin do rána v Černé růži vařil, aby mohla druhý den i bez něj otevřít.

Nakonec nezvítězil, přestože mu jeho maminka po celé klání usilovně držela palce a jeho jelení maso, dýňové pyré s marakujou a vanilkou, bramborovým fondantem a ''cous cous' i jeseter a kaviár, kaviárové beurre blanc s gnocchi vypadaly skvěle.

Hlavními hodnocenými kritérii byla chuť, prezentace a originalita pokrmu. Porota dále hodnotila i respektování použitých ingrediencí a výtěžnost surovin. Nezapomněla ale ani na čistotu pracoviště a dodržení časového limitu

Vítězem soutěže se stal Patrik Bečvář z pražského hotelu Selský Dvůr, Ondřejovi však jeho kolegové vzdali hold a shodli se, že náročné recepty za daného časového limitu bez pomocníka nebylo možné zvládnout.