Prakticky před sedmi lety se na třech místech zřítily pískovcové zdi podpírající kdysi hlavní silnici mezi Boleslaví a Českou Lípou.

Komunikace spojující horní část Hrdlořez s tou dolní a také s Debří byla z bezpečnostních důvodů uzavřena a hledalo se řešení, jak a hlavně za co ji opravit.

Řešení se konečně našlo v loňském roce, kdy začala rekonstrukce silnice. V pátek krátce po poledni tedy o dva měsíce dříve, než bylo v plánu, byla stavba předána do užívání a opět tak přiblíží dvě části obce.

Od pondělí se dokonce na svou původní trasu vrátí i autobusy městské hromadné dopravy.

„Kromě propojení dvou částí obce vznikla po rekonstrukci i bezpečná cesta pro děti docházející z Hrdlořez do školy v Debři," říká starosta obce Petr Hejl.Silnici lemuje chodník a přibylo i veřejné osvětlení.

Po několika variantách řešení opravy komunikace nakonec vznikla jednoproudá komunikace s rozšířením pro vyhýbání protijedoucích vozidel.

Celkové náklady na stavbu dosáhnou zřejmě více než osmdesáti milionů korun, přičemž větší část je hrazena z Regionálního operačního programu a patnáct procent investoval Středočeský kraj.

„Jsem rád, že se podařilo stavbu zrealizovat v předstihu a že už nyní může začít plně sloužit občanům," řekl na slavnostním otevření Lukáš Kopřiva vedoucí odboru dopravy Středočeského kraje.