Určitá opatření jsou i v Mladé Boleslavi. Tam pro obyvatele ubytoven vytiskli letáky v jedenácti jazykových mutacích, které lidi poučili o aktuálních pravidlech. Vedení města ale přistoupilo i k jisté formě kontroly ubytoven. „Před největšími ubytovnami je už zhruba týden hlídka bezpečnostní agentury. Dohlíží na to, aby lidé nechodili ven bez roušek, aby nepodnikali zbytečné cesty, jen třeba na nákup,“ vysvětlila Šárka Charousková, mluvčí mladoboleslavského magistrátu. Podle zkušeností ale není v ubytovnách žádný větší problém. „Každý den se řeší pár případů, co roušky nemají, ale po upozornění si je vezmou,“ podotkla.

ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

Jak uvedla Dana Šalamunová, mluvčí Krajské hygienické stanice Středočeského kraje, kontroly v ubytovnách z kapacitních důvodů provádějí pracovníci hygieny v tuto chvíli pouze namátkově. „Nejčastěji narážíme na nenošení roušek ve společných prostorách ubytoven a nedodržení zákazu shlukování. Pokud jde o roušky, klienti ubytoven nedisponují jednorázovými rouškami, ale jen šitými,“ uvedla Dana Šalamunová. Na jiné problémy nenarazili. Na dotaz, zda jednotlivá pracoviště krajské hygieny koordinují kontroly s místní samosprávou, odpověděla, že nikoliv. „Kontroly KHS nekoordinuje, nanejvýš si vyžádá součinnost Policie ČR,“ uvedla.

Ilustrační foto.
Seniorská linka zdarma končí kvůli koronaviru

Kolínský starosta Michael Kašpar uvedl, městská policie neznamenala stížnosti lidí, kteří by upozorňovali na nenošení roušek. „Městská policie takové prohřešky zatím neřešila, ani podněty od občanů,“ okomentoval současnou situaci. Na případné kontroly se však město nechystá, jedná se o kompetenci krajské hygienické stanice. Nedá se ale říci, že by Kolín nešel prevenci naproti; město nechalo vyrobit a distribuovat letáky, které měly hned v několika jazycích informovat obyvatele takových zařízení, jaké jsou aktuálně povinnosti: tedy, že je nutné nosit na veřejnosti roušky. „Na všechny ubytovny jsme vylepili plakáty ohledně této povinnosti,“ podotkl starosta.

Tématem se zabývají například i v Kutné Hoře. „Každý den jsme ve spojení s hygienou, co se týká počtu případ, odběrů. Co se týká ubytoven, které nejsou města, tam kontroly dělá hygiena,“ uvedl kutnohorský starosta Josef Viktora. Město tak kontroluje dodržování všech pravidel ve svých zařízeních, včetně prevenci proti koronaviru například desinfekcí společných prostor. „Snažíme se, aby na ubytovnách bylo všechno vybavení na úklid, dostatek ochranných prostředků. Majetkové oddělení, které má na starosti ubytovny, toto důsledně sleduje a kontroluje,“ řekl kutnohorský starosta.

Cestovatelé zdraví z limetkového háje
Na cestě kolem světa manželé z Boleslavi uvízli v Thajsku

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník