Milan Zachař je řepovský rodák, ve funkci starosty působí druhé volební období, ale v zastupitelstvu je už počtvrté. Tvrdí, že zná každého z obyvatel obce, a také se snaží pro ně dělat maximum, stejně jako jeho dva kolegové místostarostové.

Začněme pozitivně, co se u vás za poslední dobu povedlo, na co jste v Řepově pyšní?

Když se ohlédnu na uplynulé roky, určitě musím vyzdvihnout výstavbu sportovišť, ať už jde o fotbalové hřiště na velký fotbal nahoře pod lesem nebo sportovní areál v centru obce u potoka, který se snažíme i nadále vylepšovat.

V této oblasti máte ale plány i do budoucna, že?

Je to tak, rádi bychom zařídili takzvanou venkovní posilovnu pro seniory, kde mohou zdarma ve volném čase cvičit. Chceme v tomto směru nabídnout sportovní vyžití všem věkovým kategoriím.

Jaký je před vámi aktuální úkol, kam v tuhle chvíli potřebujete investovat peníze?

Určitě jsou to chodníky. Trošku nám ale situaci komplikuje fakt, že rekonstrukce těch nejkritičtějších míst je úzce spjatá s rekonstrukcí silnice. Středočeský kraj má totiž v plánu opravit vozovku od hlavní silnice na Jičín až po cihelnu a my bychom souběžně s tím provedli opravu přilehlých chodníků. Realizace našich oprav tedy v tuto chvíli závisí na tom, jestli a kdy krajský úřad začne s rekonstrukcí zmíněné silnice, bez toho se nehneme dál. Z naší strany je projekt hotový a nezbývá nám než čekat.

Zmínil jste se o úpravách hřbitova?

I to je v plánu pro letošní rok. Jednak jsou tam dost přerostlé stromy, takže bude zapotřebí provést jejich prořezání, ale rekonstrukce se dotknou i chodníčků mezi hroby. Rekonstrukce zdi a podezdívek plotů se už uskutečnila, a také už máme před hřbitovem vybudované malé parkoviště.

V Řepově je i mateřská škola, patří obci?

Ano, budova školky je naše. V minulém roce jsme provedli další etapu její rekonstrukce, byli jsme nuceni provést renovaci koupelen a sociálního zařízení v horním patře. Školku ale provozuje veřejně obchodní společnost, obec jí poskytuje prostory. Panuje tu, troufnu si říci, oboustranná spokojenost, školka funguje na dobré úrovni, jsou tu dvě smíšení třídy, osmdesát procent dětí je tu z Řepova, takže i proto se snažíme ji v rámci našich možností stále vylepšovat.

Jsou u vás také aktivní nějaké spolky?

Určitě, jako první musím zmínit, že tu máme širokou základnu Obce baráčníků. Ti jsou opravdu aktivní a pořádáme i ve spolupráci s nimi celou řadu akcí, další pořádají i samostatně. Letos slaví baráčnictvo v Řepově 90 let, takže i k tomu to výročí se vztahuje řada akcí. Letos tu budeme mít například i Máje. Také tu máje Tělovýchovnou jednotu Sokol Řepov, která má mládežnický oddíl a družstvo dospělých, které hraje třetí třídu. Doufáme ale, že se v budoucnu vrátí do okresního přeboru.

Mluvil jste o tom, že se v Řepově koná řada akcí, jak na to slyší místní lidé, scházejí se na nich?

Jsem moc rád, že mohu odpovědět kladně. Jednak tu máme pravidelně se opakující akce rozsvěcení vánočního stromku, oslavy dne dětí, vítání jara, čarodějnice, mikulášská… Je to poměrně pestré, takže každý si určitě najde to, kam by chtěl zajít. Lidé u nás s obcí žijí, za to jsme moc rádi. Většina akcí se odehrává v parku tady u obecního úřadu, a když vyjde počasí, bývá to opravdu moc příjemné. Součástí parku je i dětské hřiště, které jsme nedávno rozšiřovali a je hojně využívané.

V Řepově je i objekt bývalé hasičské zbrojnice, k čemu slouží?

Momentálně ji využíváme jako sklad, a letos nás čeká její oprava. Rádi bychom skladovací prostory tady rozšířili, abychom měli na zimu kam ukládat mobiliář.

Z vašeho povídání to vypadá, že se v Řepově lidé hodně věnují sportu?

Je to tak a moc nás to těší. Snažíme se pro ně udělat co nejlepší podmínky, a já osobně mám radost z toho, že sportují i děti. Chodí si zakopat na hřiště s balónem, využívají ta sportoviště, a to je moc dobře.

Říká se, že každá správná vesnice musí mít hospodu. Platí to i u vás?

Ve víceúčelové budově, kde je i obecní úřad a další služby, jako třeba masáže, sídlí restaurace Radnice. Po letech se nám podařila obsadit dobrými nájemci, funguje tak jak má a můžu doporučit i zdejší kuchyni, což je také radost. Jinak tu máme ještě i další dobrou hospodu, která tu funguje léta, a to je restaurace U Vítků.

Jak u vás funguje taková ta běžná občanská vybavenost?

Jelikož odtud děti dojíždí do škol do Boleslavi, funguje tu hromadná doprava, kterou samozřejmě dotujeme. Máme vlastní čističku odpadních vod, kterou také dotujeme, aby to měli zdejší obyvatelé snazší pro příklad, stočné je u nás 15 korun, zatímco v Boleslavi je to přes čtyřicet korun. Svoz odpadu pro nás zajišťuje firma Compag, úklid obce je ale v naší režii od úklidu vesnice přes sekání, odklízení sněhu a tak dále. Máme svoji i veškerou techniku a zaměstnanci jsou lidé z obce, místní důchodci. Funguje to podle mého názoru bezvadně.

Malé obce mívají problémy dosáhnout na dotace, daří se to u vás?

V minulém roce se nám povedlo získat peníze na Naučnou stezku Řepovem. Je to archeologická naučná stezka s šesti stanovišti s infopanely, začíná u hřbitova a končí na druhém konci vesnice.

Abychom jen nechválili, určitě řešíte i nějaké problémy?

Pochopitelně ano, a je jich také dost. V poslední době mohu zmínit třeba to, že se potýkáme s invazí zahraničních dělníků, kteří tu jsou ubytovaní, a občas se to negativně projeví třeba nepořádkem na veřejných prostranstvích. Dlouhodobým steskem je ale doprava v obci. Zatěžuje nás okolní průmysl, a snažíme se najít řešení, které by bylo přijatelné pro všechny.

Máte na to už nějakou koncepci?

Je pravda, že dokonce přímo v centru obce máme jednu větší firmu, a příjezd do ní je povolen, tam nejspíš došlo v minulých letech k ne právě šťastnému rozhodnutí to povolit. Tuto situaci se snažíme řešit a budeme moc rádi, když se to povede. Řešení nebude jednoduché, ale snad k tomu jednou dojde. Nákladní doprava nás zatěžuje opravdu hodně, jsme slepá obec a končíme nahoře firmou, kde samozřejmě také nějaký provoz je.