Už před lety začalo několik nadšenců pracovat na projektu, který později získal název Ztracený zámek hraběnky Eleonory. Tým skládající se z profesionálních historiků, odborníků na grafiku a zástupců města podnítil zájem o Zvířetice vytvořením jejich 3D modelu, který zachycuje někdejší zámek v době jeho největší slávy. To byl však pouhý začátek. Následně totiž připravil několik verzí virtuální prohlídky zámeckým areálem a na základě dostupných historických faktů rovněž zrekonstruoval příběh zvířetické hraběnky Eleonory, jejímž prostřednictvím ožívá příběh samotného zámku.

Magistrát v Mladé Boleslavi.
Ledy tají! Město a Škoda opět spolupracují

Nyní se k tomuto projektu zaměřenému na turisty přidává druhý paralelní projekt – Zvířetice Vision21. Jeho cíl je ovšem jiný. Jde mu totiž o systematickou záchranu památky, na kterou město nemá ve vlastním rozpočtu dostatek prostředků. Právě rostoucí atraktivita Zvířetic má získávání financí na opravy a zajišťovací práce usnadnit.

Na velkolepé spuštění projektu zvou nyní organizátoři do bakovského sálu Radnice. V pátek 7. dubna tu od 19.30 hodin za velké slávy promítnou filmový dokument o Zvířeticích, představí dosavadní průběh prací na celovečerním filmu Zvířetice: Vzkříšení, který představí život na někdejším zámku z pohledu tří různých postav, a po 300 letech nechají nahlédnout rovněž do interiéru zámku – prostřednictvím kachle, který se podařilo zrestaurovat z fragmentů nalezených na zřícenině.

„Po stovkách hodin práce se v minulém roce našemu týmu podařilo rekonstruovat jediný interiérový prvek zaniklého zámku: unikátní kachel z drobných střepů původních kamen nalezených v pokoji hraběnky Eleonory s fascinujícím příběhem, který na akci slavnostně odhalíme," napíná Vojtěch Dvořák, jenž se stal iniciátorem obou projektů.

Právě jedinečné zmenšené kachle v dárkovém balení a v ceně 250 a 500 korun si zájemci budou moci v rámci pátečního programu moci zakoupit a pomoci tak se záchranou oblíbené památky.

Ilustrační foto.
Agresivní pacienti kopou, občas vytáhnou i pistoli