Už od Velikonoc brázdí silnice 
v okrese Mladá Boleslav Volkswagen Passat.

Jedná se o vůz v civilním provedení, který dostala mladoboleslavská dopravka. Auto je vybaveno špičkovou technikou včetně radaru a záznamového zařízení. Je doplněno o výstražnou světelnou a zvukovou signalizaci včetně informačního panelu.

Silný vůz vyrazil na silnici 
v průběhu velikonočních svátků a za necelé tři měsíce najezdil po silnicích okresu téměř devět tisíc kilometrů.

„Nejezdí zdaleka tolik, kolik bychom si představovali, ale snažíme se o maximálně úsporný provoz," říká vedoucí dopravních policistů 
v Mladé Boleslavi Vladislav Král.

Přesto s využitím silného auta policisté uložili pokuty za téměř osm set tisíc korun a dalších osm desítek přestupků skončilo oznámením na magistrát, kde na řidiče čekají pokuty v rozmezí pět až deset tisíc korun. Passat krotí řidiče nejen na rychlostní silnici R10 od Libereckého kraje až po Prahu, ale je nasazován i na další „problémové" silnice. Jeho využití je široké. Rychle jezdí auta nejenom na dálnici, ale se závodní dráhou si řidiči pletou i jiné silnice.

„Několikrát jsme za jeho použití přistihli řidiče na devadesátce jedoucí rychlostí výrazně přes 150 kilometrů za hodinu," přiblížil využívání rychlého auta Vladislav Král.

Na rychlostní silnici i na ostatních silnicích v okrese policisté s passatem za necelé tři měsíce zastavili desítku řidičů, kteří maximální povolenou rychlost mimo obec překročili o víc než padesát kilometrů.
„Pomyslný rekordman u Bělé pod Bezdězem jel přes sto sedmdesát. Jiný řidič zase na padesátce u Kolomut proletěl více než stokilometrovou rychlostí. Přitom jde o místa se zvýšeným počtem nehod, včetně tragických," dodal Král.

Takový přestupek policisté neřeší na místě, ale oznamují ho na mladoboleslavský magistrát. Řidič musí počítat s tím, že mu správní orgán uloží zákaz řízení na půl roku až rok a také pokutu pět až deset tisíc korun.

S tímto autem policisté nejenom, že měří rychlost, ale zabývají se i jiným nebezpečným chováním řidičů. Za téměř padesát přestupků v souvislosti s nesprávným a nebezpečným předjížděním uložili pokuty za padesát tisíc korun.

Další padesátku přestupků tvoří telefonování za jízdy. také oni zaplatí do státní kasy desítky tisíc korun.

O prvním prázdninovém víkendu policisté na Mladoboleslavsku v rámci dopravně bezpečnostní akce uložili pokuty za více než pětapadesát tisíc korun. Patnáct přestupků bude řešit magistrát.