Jak velké je rehabilitační oddělení?

Oddělení je rozděleno na ambulantní a lůžkovou část, která má dvacet lůžek. Ambulantně k nám přicházejí především pacienti s chronickými potížemi či po úrazech, na lůžka přijímáme většinou pacienty po operacích velkých kloubů, páteře, úrazech, traumatech a také lidi po cévních mozkových příhodách. Naší specializací je navíc oblast dysfunkce pánevního dna, což jsou obvykle pacienti po velkých uro-gynekologických výkonech.

Zmínila jste neurologické pacienty, ti přicházejí z iktové jednotky?

Je to tak, rehabilitační oddělení přijímá pacienty po akutních mozkových příhodách a pokračujeme v následné rehabilitaci, která je na prvním místě po zvládnutí té akutní fáze na iktové jednotce. Je to nutné k tomu, aby byl člověk schopen vrátit se do aktivního života.

Kolik lidí se na tom podílí?

U nás pracujeme v týmu a každý je jeho neílnousoučástí, ať už je to fyzioterapeut, ergoterapeut, rehabilitační lékař, ošetřovatelský i pomocný personál.

Máte hodně pacientů s chronickými bolestmi zad?

Je pravda, že s touto civilizační chorobou k nám přichází velká skupina lidí. Setkáváme se s tím už u malých dětí a zasahuje všechny věkové skupiny. Souvisí s tím sedavá zaměstnání a nedostatek pohybu už u dětské populace. To je problém, protože v dětství získáváme základ držení těla, s nímž už pak v dospělosti lze jen těžko něco udělat. Důraz by se tu měl klást na prevenci.

Vím, že rehabilitačních lůžek je nedostatek v rámci celé republiky, potýkáte se s tím také?

Bohužel, rehabilitační lůžka chybí všude. Problém je to především u pacientů po úrazech mozku, to se týká zejména mladých mužů, vesměs totiž tyto úrazy nastávají při autonehodách, na motorkách nebo při adrenalinových sportech. Pacienti se k nám dostávají z intenzivních lůžek, z oddělení ARO, a péče o ně je nesmírně náročná, velmi důležitá a především dlouhodobá. Je nedostatek následných lůžek, proto jsou pacienti překládáni do léčeben dlouhodobě nemocných, ačkoliv by pro ně bylo mnohdy vhodnější rehabilitační lůžko.

Kolik lidí za rok vaším oddělením projde?

Rehabilitací projde na lůžkovém oddělení přes 500 osob, převážnou část, zhruba třetinu, tvoří operace velkých kloubů. V ambulantním sektoru projde našimi ordinacemi přes 12 tisící lidí. Průměrná ošetřovací doba je u nás kolem deseti dnů, po operaci kyčlí u nás lidé zůstávají týden až deset dní, u kolenních náhrad jsou to dva týdny. U neurologických pacientů to ale mohou být až tři týdny.