Nedostatečná kapacita městské policie je ve městě dlouhodobě ostře sledovaným tématem. Fakt, že během noci je město chráněno proti vandalům, výtržníkům a dalším pochybným existencím pouze státní policií, která svou pozornost zaměřuje spíše na ulice větší a tedy rizikovější Mladé Boleslavi, vedl v Kosmonosech k rozpoutání debaty o budoucnosti této instituce.

V průběhu podzimu se dokonce hovořilo o možnosti jejího zrušení. I to byl jeden z radikálních návrhů řešení. Když nám její kapacita nestačí, proč ji rovnou nezrušit a neušetřit?

Zastupitelstvo města si nechalo připravit několik možných variant budoucnosti jednotky strážníků a na posledním letošním zastupitelstvu jednu z nich vybralo.

Nezvolilo však navýšení stavu o dva strážníky na celkový počet šesti mužů, jak navrhovala rada města, nýbrž zásadní navýšení a to na devět lidí.

„Městská policie dnes funguje v počtu čtyř strážníků, takže je nesmírně obtížné zajistit služby v problematických časech, jako jsou pátky a soboty. Z toho důvodu nyní hledáme koncepční řešení, na základě kterého bychom službu rozšířili na 24 hodin denně. V současném značně omezeném počtu to není možné," uvádí starosta Miroslav Vaněk.

Maximální navrhovaný počet byl zvolen proto, že i při rozšíření jednotky na šest mužů by měsíčně zůstalo služebně nevykryto 180 hodin, tedy víc než jeden celý týden.

Dokladem nevyhovujícího obsazení strážnice jsou dvě žaloby, kterým v poslední době město čelí.

Dva bývalí strážníci jej žalují, protože nemohli ve službě čerpat přestávky, na které mají ze zákona právo. Nyní se snaží uplatnit nárok na náhrady za nečerpané volno.

V minulosti se řešila také možnost spojení s mladoboleslavskou městskou policií.  Taková dohoda je však i podle jejího ředitele Tomáše Kypty  vyloučená. Ani Mladá Boleslav nemá dostatečné kapacity a jen obtížně rekrutuje nové schopné lidi.

Vybuduje město kamerový systém?


Kromě rozšíření personální základny městské policie je v Kosmonosech ve hře také zřízení městského kamerového systému, jenž by strážníkům umožnil pracovat operativnějším způsobem.

„V tuto chvíli je to pouze možnost. Byl jsem pověřen zpracovat koncepci kamerového systému a zároveň do konce roku 2014 doplnit městskou policii do plného stavu," pokračuje Vaněk.

Lhůta, která se může jevit jako dlouhá, byla zvolena po diskusním příspěvku velitele městské policie Kosmonosy, který připomenul dlouhodobý problém spojený se získáváním nových strážníků.

Pro městskou pokladnu bude po doplnění stavů městská policie znamenat roční výdeje 4,5 milionu korun. V letošním roce to byly zhruba 2 miliony. Zřízení kamerového systému v částce zahrnuto není.

„Protože sousední městská policie v Mladé Boleslavi má daleko větší základnu, vytlačuje problémové lidi k nám, kde zatím nebylo možné zajistit nepřetržitou službu. Rozšířením kapacity naší městské policie bychom tomu chtěli zabránit," uzavírá optimisticky starosta Vaněk.