Med do čaje, na pečivo či do pokrmů. V poslední době je stále více oblíbený včelí med světlý, to jest květový, známý také pod označením nektarový. „Kdo si jej koupí, připomínáme, že nejlépe přímo od včelaře, kdy má zákazník i dobrý pocit z toho, že ví, ze kterých lokalit med pochází, toho často překvapí, že med brzy krystalizuje, neboli jak se také říká, cukernatí. Tedy pokud není pastový („našlehaný“ do podoby pasty),“ říká tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben.

„Setkáváme se s otázkami, jak dosáhnout toho, aby med opět „tekl“. Známou praxí je sklenici s medem prohřát ve vodní lázni, dokud se krystaly nerozpustí, teplota medu nemá překročit 40 – 50 °C. Samozřejmě nevařit! Pouhým zahřátím se kvalita medu nikterak nesníží. Takto lze med „ztekutit“ i vícekrát,“ vysvětluje Duben.

Dnešní doba si často žádá experimentování. Je například možné zkrystalizovaný med rozehřát v mikrovlnné troubě? To už je podle Dubna velmi diskutabilní. Nevhodnost takového počínání prověřili například ve Výzkumném ústavu včelařském v Dole u Libčic nad Vltavou. „Ohřev v mikrovlnné troubě je poměrně razantní a hlavně nerovnoměrný,“ říká mluvčí státní veterinární správy s tím, že vše ale závisí na typu trouby.

Několikaminutový ohřev v mikrovlnce by se dal zhruba srovnat s klasickým ohřevem ve vodní lázni, nicméně velmi snadno u medu dojde k přehřátí a tím k jeho znehodnocení. Proč ale med dávat do mikrovlnky? Šetrné ztekucení ve vodní lázni je velmi jednoduché a dlouhodobě prověřené.