4. ledna 1996

Zběh skončil na Ruzyni. Devatenáctiletý vojín základní vojenské služby, který sloužil ve vojenském útvaru v Bělé pod Bezdězem, byl zadržen, předán vojenské policii a převezen do pražské vazební věznice. Důvodem byla skutečnost, že se nevrátil z vycházky, a byl tak prohlášen za zběha. To už dnes mladíkům nehrozí. Alespoň prozatím.

5. ledna 1996

Vánoce nepřinesly jen dárky a vánoční prázdniny. Navázaly na ně další dny volna způsobené chřipkovou epidemií. Před mnohými rodiči vyvstal problém, jak řešit stravování dětí, které zůstaly doma, když sami musí do práce. Vstříc jim vyšly některé školní jídelně, které vyvařovaly i v době volna. Například školní jídelna na Střední průmyslové škole, kde si děti během návštěvy Boleslavského deníku pochutnávaly na rajské omáčce, a dále jídelny na 2., 6., 7. a 8. základní škole. Všude se denně vydávalo i v době vrcholu epidemie přes dvě stě obědů. Zákaz návštěv hospitalizovaných pacientů přestal platit až 5. ledna.

6. ledna 1996

V roce 1995 hořelo nejčastěji v pátek. Mladoboleslavští profesionální hasiči u požárů zasahovali celkem ve 213 případech, při kterých přišel o život jeden člověk. Rovněž vyjížděli k osmašedesáti planým poplachům. Nejčastěji na okrese v roce 1995 hořelo v pátek, těsně za ním skončila sobota a s drobným rozestupem shodně neděle a středa. Hasiči rovněž zasahovali u 197 dopravních nehod, při nichž zemřelo 12 lidí a 244 se jich zranilo.

8. ledna

Benzín dražší i na Mladoboleslavsku! To hlásal titulek Boleslavského deníku před 20 lety. A kolik že pohonné hmoty stály? Na Hejtmánce byl Special za 19,50 korun, Super za 20,20 korun a Natural přesně za dvacet. Naftu řidiči tankovali za 15,80 korun za litr. Za hranicemi města byly však pohonné hmoty ještě levnější. Vezmeme-li v úvahu uplynulých dvacet let a dnešní ceny (které se ovšem drží relativně nízko), nevychází současnost ze srovnání úplně špatně. Na Hejtmánce natankujete dnes Natural 95 za 27,90 a naftu za 26,90.

Koncem roku 1995 Boleslaváci hojně diskutovali o počasí. Prosinec byl teplotně nadprůměrný a o Štědrém dnu bylo dokonce 8,5 stupně Celsia. Průměrná teplota za celý poslední měsíc roku činila 0,22 stupně. Jak ze srovnání vychází loňský prosinec? S průměrnou teplotou 7 stupňů až neuvěřitelně jarně.

9. ledna 1996

Přestože prosinec byl až vlahý, začátek roku 1996 přinesl rychlé ochlazení a ledovky. V pondělí 8. ledna se boleslavské ulice proměnily v jedno velké kluziště, auta se v jednom kuse srážela, 40 procent autobusových linek nedojelo do cíle včas a ranní autobusová linka z Mělnického Vtelna do Mladé Boleslavi dokonce nedojela do cíle. V zatáčce, kterou autobus nevybral, skončilo vozidlo ve sloupu elektrického vedení. Poškozeno bylo čelní sklo, nárazník i část karoserie, nikdo však nebyl zraněn. A náhradní autobus se k cestujícím ani nedostal. U Chotětova zastavil a nepokračoval v jízdě, protože okrajové silnice Mladoboleslavska nebyly ošetřeny posypem a řidič si dále netroufl.