„Jsme rádi, že díky oběma etapám rekonstrukce se podařilo splnit náš cíl, a to z léta chátrajícího zámku vybudovat regionální centrum kulturního a společenského života," sdělil ředitel Pivovaru Svijany, který chátrající objekt odkoupil v roce 2013, Roman Havlík. Zároveň připomněl, že v minulosti byl svijanský zámek velmi opomíjen a jeho prostory sloužily jako ubytovací zařízení pro zaměstnance pivovaru.

Na celou opravu samozřejmě dohlíželi památkáři. Původní představy nových majitelů byly ze začátku zcela jiné. V plánech se například počítalo se zbouráním některých okolních objektů, což ovšem u památkářů neprošlo.

Autobus Městské hromadné dopravy v Mladé Boleslavi.
Cestující zaplatí v nových autobusech i kartou

Velkým unikátem jsou stropní fresky a malby z 16. století, které objevili dělníci v zámecké kapli. Mezi další vzácné nálezy patří i tři tisíce let stará bronzová jehlice nebo tajná chodba v podzemí.

Návštěvníci se na zámku budou moci seznámit s jeho historií, někdejšími pány a také unikátní archeologickou expozicí s nálezy z okolí obce Svijany z doby bronzové.

Při náročné rekonstrukci se nezapomnělo ani na dětské návštěvníky, kteří si mohou v zámecké zahradě vyzkoušet práci archeologa a na pískovém archeologickém nalezišti objevit pozůstatky zvířete, které dalo název obci Svijany.

„Jsme velmi rádi, že se nám záměr podařilo dotáhnout do zdárného konce a pevně věříme, že návštěvníci budou spokojeni. Našim cílem je do zámku vrátit život, připravujeme proto řadu kulturních akcí jako například jarmarky nebo koncerty," prozradil ředitel pivovaru.

Celá akce, jejíž součástí bylo i vybudování ubytovacího zařízení hotelového typu, stála přes sto milionů korun. Zaplacena byla za pomoci Norských fondů a Evropského hospodářského programu.

Michael Wollmann
Zámecké kulturní léto otevře kosmonoský big band