Navzdory předpovědím meteorologů, kteří už několik dnů před nastávajícím víkendem hlásili ochlazení a srážky, vyrostlo Na Štěpánce několik stanů, které signalizovaly jediné – Zeměfest bude. Zřejmě proto, že letošním tématem se stalo jídlo a vše kolem něj, zaplnily louku sousedící s Klenicí rodiny s dětmi.

„Nás sem nejvíce táhl pražený hmyz. Vždycky jsem měla k této havěti odpor, ale na druhou stranu musím říct, že jsem jeho přípravu naživo ještě neviděla, pouze v televizi, a tak jsem byla zvědavá," řekla Martina Koblasová, která před stánkem s neobvyklými pokrmy stála frontu s manželem Františkem a malým Martinem v kočárku. Toho sice švábi a mouční červi ještě moc nezajímali, nicméně malí návštěvníci často nakukovali do pánve, z níž kuchař Petr Ocknecht nabíral delikatesy do misek.

„Lidé u nás mohou ochutnat cvrčka na másle, potemníka brazilského na chilli a česneku, neboli moučného červa, a smaženého argentinského švába," představil nabídku Petr Ocknecht, který byl prvním kuchařem v České republice, jenž ve spolupráci s Mendelovovou univerzitou v Brně začal propagovat konzumaci hmyzu. Zkušenosti sbíral v řadě zahraničních zemí, například v Rakousku, Německu či ve Francii.

Lidé se ke hmyzu vraceli

Na nezájem o hmyzí speciality si rozhodně nemohl stěžovat. „Ti, kteří přišli a ochutnali, se ještě několikrát vrátili, a dokonce s sebou přivedli i další konzumenty," pochvaloval si Petr Ocknecht. Samozřejmě se mu lidé svěřili, že mají určitou obavu. „Báli se, že se jim nožičky dostanou mezi zuby a když hmyz skousnou, že z něj něco vystříkne. Veškeré představy byly ale mylné, je to prostě maso. Zájemcům u prvního sousta jsem vždycky říkal, že nesmí myslet na to, co jí, ale jak to chutná," popisoval kuchař, který malou degustační porci věnoval i Boleslavskému deníku. A ten mu musel dát zapravdu.

Petr Ocknecht poznamenal, že všechny předsudky jsou způsobené pouze naší výchovou. Přitom hmyz, který kupuje od chovatelů, může díky svému složení dát lidskému organismu chybějící látky v živočišné podobě, jež jsou pro naše tělo nejsnadněji stravitelné. „Dokáží doplnit například vitamin A, který je za normálních okolností dostupný jen v lékárně na předpis. Tady stačí, kdy budete jíst cvrčky, kteří byli před tím krmeni mrkví, tak získáte provitaminy A v živočišné podobě," dodal kuchař.

Černá kavárna

Pokud návštěvníci přešli přes most Klenice až k altánu, dostali se do improvizované černé kavárny. A právě zde mohli poznat, jak se nevidomí lidé perou s každodenními činnostmi, které jsou pro nás vidící tak samozřejmé. Jak si nalít čaj do hrnečku? Jeden z návštěvníků přišel na nápad – strčím do něj prst. „Ale to se opařím! A jak poznám, že je hrneček plný?" I to byly otázky, které lidé směřovali na jednu z nevidomých. Zajímalo je také, jak telefonuje, jak se obléká i to, jaké další pokyny zvládá její asistenční pes.

Velké oblibě se při Zeměfestu těšila i rodinná stezka, kde soutěžící plnili různé úkoly a z každého stanoviště si pak odnesli písmeno. Po trase například čichali k různým kořením nebo poznávali, která voda je kohoutková a která minerální.
Na louce však nechybělo ani sportovní vyžití a dílny.