A jen od počátku srpna takových případů zaznamenali přes stovku, upozornila policejní mluvčí Babora Schneeweissová. S upřesněním, že dopravních přestupků na území města benátečtí policisté zjistili v období od 1. srpna do 30. listopadu celkem 115. Sedmadvacet z nich vyřešili na místě, kdy lze udělit pokutu až do výše dvou tisíc korun – a 88 přestupků předali k projednání úředníkům; v tomto případě může ve správním řízení padnout pokuta až do deseti tisíc.

Ilustrační foto.
V Tuřici zaútočili dva psi na čtyřletou dívku. Vrtulník ji přepravil do Motola

„Nejčastěji řidiči nerespektují dopravní značení jako je například zákaz zastavení a zákaz stání, často parkují na chodníku nebo v křižovatce. Velmi často pak při stání nenechávají volný alespoň jeden jízdní pruh široký nejméně tři metry pro každý směr jízdy,“ upozornila Schneeweissová na nejčastější prohřešky. A jestliže motoristé často namítají, že jim nic jiného nezbývá, jestliže se úřady nedokážou postarat o zajištění dostatku míst pro správné parkování, mluvčí nabízí opačný pohled: je třeba uvědomit si, jaké následky může mít to nesprávné. Když není zajištěna dostatečná průjezdnost, místem neprojedou složky integrovaného záchranného systému; zvlášť automobilové žebříky a cisterny hasičů by se nemusely dostat včas na místo, kde o tom, zda dojde k tragédii, mohou rozhodovat ne minuty, ale sekundy.

„I toto je nutné si při parkování uvědomovat; nikdy nevíte, kdy i vy budete potřebovat pomoc a kdy bude potřeba, aby se složky integrovaného záchranného systému dostaly včas i k vám nebo vašim blízkým,“ uvedla Schneeweissová. Přičemž připomíná, že vychovávání řidičů pomocí pokut zde bude aktuální i nadále: „Policisté Obvodního oddělení Benátky nad Jizerou budou ve spolupráci s pracovníky Městského úřadu Benátky nad Jizerou pokračovat v dohlížení nad dodržováním bezpečnosti a plynulosti silničního provozu na území města.“