I přes chladné počasí je na pláži v Severním sídlišti hlava na hlavě. Nejde však o hlavy lidské, nýbrž králičí.


Kolonie divokých králíků žijí na různých místech v Mladé Boleslavi už řadu let, například kruhové objezdy v sídlišti jsou proslulé ušatými obyvateli, které sem chodí krmit rodiče s dětmi.

Situace uprostřed sídliště se ale podle některých zdejších obyvatel vymkla kontrole. Co někomu připadá jako roztomilý cíl vycházky, jiný vidí jako nebezpečí.

Na redakci se obrátila Lenka Bartošová, která v místě bydlí, a denně kolem zmíněné lokality prochází. „Okolí je nevábné, ploty podhrabané, všude nory, výkaly. Uvnitř nerušeně narůstá počet králíků. V tomto prostředí mají lidé chodit bosí a hrát si děti v písku? Teď, když není listí, je situace kolem koupaliště poměrně přehledná, nikdo s tím ale podle mého názoru nic nedělá," stěžuje si.

Včera dopoledne si v okolí hrálo několik malých dětí, které zde byly na vycházce se svými matkami. „Určitě by to měl někdo řešit. děti sem sice chodí rády, nicméně všude je to samá díra a je jen otázkou času, kdy tu dojde k úrazu," myslí si jedna z nich.

Vedení města se problémem také zabývá, jak potvrdil náměstek primátora Michal Kopal, který má na starosti životní prostředí.
„O té situaci samozřejmě víme. Králíky odchytáváme průběžně, snažíme se jejich počty rozumně regulovat. Odchycená zvířata odvážíme do honiteb do lesů, a využíváme i biologické způsoby regulace, to znamená pomoc sokolníků a dravých ptáků," vysvětlil.

Králíci se totiž vyskytují i na celé řadě dalších míst ve městě, na Radouči, v okolí zahrádkářských kolonií i na pozemcích automobilky. Tady dokonce kolují zvěsti, že někteří agenturní zaměstnanci zejména z východních zemí králíky loví a konzumují.

Co vlastně lidem na králících tolik vadí? „V posledních letech se volně pohybují, skáčou mezi auty, přebíhají vozovku a páchají škody. Hrabou nory, okusují rostliny, ale nejvíc mi dělá starost hygienická situace z tohoto stavu vyplývající, protože pomočují trávu a všude jsou bobky," přidává Lenka Bartošová další stížnost.

Podle lékaře Vladimíra Slabého ale bezprostřední nebezpečí pro zdraví obyvatel nehrozí. „Pokud lidé nebudou polykat výkaly králíků, v nichž se mohou množit bakterie, nebál bych se toho," uklidňuje.

Tvrdí, že daleko pravděpodobnější je nákaza toxoplazmozou například od kočky. Při zachování základních hyginenických pravidel soužití lidí a králíků nic nebrání.