Tepla už bylo dost, řekl si cyklista Jan Žďánský poté, co absolvoval na kole cestu z Mladé Boleslavi do Tokia a následně ze San Francisca do Boleslavi. Jeho letošní extrémní trasa povede přes zamrzlé jezero Bajkal. Jenže…

S neobvykle teplou zimou se letos potýkají nejen Češi, ale také v Rusku. Přestože teplota je na jižní Sibiři, kde největší sladkovodní jezero světa leží, aktuálně permanentně pod bodem mrazu, díky vodě přitékající do jezera z řeky Angary se na jeho povrchu tvoří velké nezamrzlé plochy.

„Bohužel je fakt, že Bajkal kompletně nezamrzl. To je docela prekérní situace, protože budu muset kličkovat od pobřeží k pobřeží a objíždět tyto laguny. Horní polovina jezera už by mela být v pohodě a mám ještě pár dní mrazu, než se dostanu k jezeru, tak nezbývá než doufat," konstatoval Žďánský.

A aby těžkostí nebylo dost, cyklistu notně potrápila také chřipková epidemie, která ho nekompromisně sklátila v polovině února. Na trénink tak během času stráveného v posteli neměl extrémní jezdec ani pomyšlení. Těšit ho mohl pouze jeho nový dopravní prostředek, s nímž se na ruské jezero vypraví.

Speciálně pro něj sestavili pánové z firmy Azub lehotříkolku s dostatečně širokými koly, aby ve sněhu na trase dlouhé 700 kilometrů neuvízl. Stroj váží 27 kilogramů a cyklista na něm absolvuje trasu z Irkutsku, kde zkompletuje zásoby, do Nižněgarsku.

Stejně jako v případě minulých „vyjížděk" bude i tentokrát možné sledovat Jana Žďánského na webových stránkách. Každý den bude prostřednictvím GPS lokátoru hlásit svou polohu. Na trasu se vypraví v pondělí 2. března.