Říká se, že to důležité je třeba hledat uvnitř. Například zlatého srdce si ceníme víc než půvabné tváře. Jak tomu ale je v případě automobilů? Jednoduchá otázka, vzhled má přinejmenším stejnou důležitost jako to, co bychom našli pod kapotou.

Do Mladé Boleslavi přijede v pátek unikátní festival Meet Czech Design. Jeho návštěvníci se mohou těšit na přednášky, prezentace i dílny s na slovo vzatými profesionály z oboru. A jaké bude ústřední téma kulturní události tohoto týdne?

„Když se řekne Mladá Boleslav, je jasné, že tématem třetího zastavení festivalu Meet Czech Design budou automobily a automobilový design," říká Naďa Fidrmucová za pořadatele festivalu. Automobilovou krásou tak bude po tři dny žít celé město Škoda Muzeum, Vzdělávací centrum Na Karmeli i historické centrum.

Výchozím místem festivalu, který pořádá agentura Czech Tourism, bude z pochopitelných důvodů Škoda Muzeum. Zde budou k vidění dlouhodobé i krátkodobé výstavy s automobilovou tematikou, přednášky historika Lukáše Nachtmanna, konstruktéra Petra Hrdličky nebo šéfdesignera Škody Auto Jozefa Kabaně. Zájemcům se otevře i samotný závod. Tedy těm, kteří si vyzvednou v muzeu nebo infocentru Design pas a vydají se na takzvanou Design stezku po městských pamětihodnostech, jež vede mimo jiné muzei a galeriemi.

Přesun z muzea na Staroměstské náměstí a Karmel zajistí historický autobus.

V areálu centra Na Karmeli rozbijí své Design Studio designéři z automobilky. Je libo vyzkoušet si modelaci jednotlivých dílů automobilu? Sledovat postupný vznik skic? Poslechnout si přednášku o minulosti a budoucnosti automobilového designu z úst průmyslového designéra Petra Olaha?

Koho by snad automobily zmohly, ten si může odpočinout na Staroměstském náměstí sledováním doprovodného programu ukázek Capoeiry, adrenalinového parkouru, tedy překonávání překážek za použití vlastního těla, street dance nebo graffiti live show Supa a Hope, dvou předních českých výtvarníků graffiti.

Design bude o víkendu všudypřítomný. Těšit se můžete také na sochaře Petra Vaňka, jenž na náměstí dokončí svou sochu, body painting, vlasový design a mnohá další lákadla.

Více informací na www.meetczechdesign.cz.