"Po úspěšné loňské premiéře této velké akce bylo podruhé jeho součástí také Čertování v režii DDM, které se odehrávalo na hradním nádvoří. Obyvatelé města tak měli příležitost užít si podívané na krásný vánoční strom, na kulturní program na náměstí včetně zpěvu Petry Černocké i soutěže v hradním areálu a vychutnat si i efektní slanění čertů z vyhlídkové věže a závěrečný ohňostroj," uvedl tiskový pracovník města Pavel Šubrt.

Staroměstské náměstí bylo po dobu akce uzavřeno pro dopravu. Opět mohli Boleslavané využít zdarma jízdy městskými autobusy s šoféry převlečenými za čerty, kteří ze dvou směrů přiváželi zájemce na Komenské náměstí a po akci je opět odvezli domů. Vše začalo v 15:30 jak na pódiu na náměstí, tak soutěžemi v hradním areálu. Zatímco se na pódiu střídaly různé soubory včetně Paprsku, souboru ZŠ a dalších účinkujících, na hradním nádvoří mohly děti vyzkoušet odvahu a plnit různé úkoly před často strašidelně vypadajícími čerty. Děti, které splnily úkoly, si pak mohly dojít pro odměnu k Mikulášovi.

Na náměstí ovšem lidé nejen poslouchali hudbu na pódiu, ale využívali různých možností občerstvení, prohlíželi si vánoční strom a nasvícenou vodní kaskádu a děti také s chutí řádily na uměle vytvořeném sněhovém kopci uprostřed náměstí.

Sníhová kalamita - Kosmonosy
PŘED 10 LETY: Kdo měl ruce a nohy, uklízel sníh

Velkým hitem bylo také fotografování děti na nasvícených figurách ledních medvědů u vodní kaskády. Hlavní vystoupení pak patřilo Petře Černocké, která spolu s manželem potěšila své příznivce sérií svých nejznámějších hitů i několika koledami na závěr. A pak již celé náměstí očekávalo příchod Mikuláše, čerta a anděla na hlavní pódium. Mikuláš měl sice dorazit ve stylovém historickém automobilu, ale to se nakonec kvůli technickým potížím vozu nepodařilo a tak celá jeho družina dorazila z hradu pěšky.

To nikomu ale nevadilo a poté nastal jeden z nejefektnějších bodů celého programu - slanění skupiny čertů z vyhlídkové věže magistrátu. Úplnou tečkou na závěr byl ohňostroj.

Mikuláš pro odboráře

Mikuláše pro své členy a hlavně jejich děti uspořádaly také škodovácké odbory KOVO. Do Domu kultury v Mladé Boleslavi přišlo na zábavné mikulášské odpoledne dokonce 800 lidí! Obrovské množství dětí se v úvodu úžasně bavilo při tancování v maskách na písničky kapely Sunset.

Tom Cruise u věznice v Mladé Boleslavi. Po skončení natáčení se krátce pozdravil s fanoušky.
PŘED 10 LETY: Tom Cruise se po natáčení v Mladé Boleslavi pozdravil s fanoušky

Malé fanoušky ale nejvíce rozparádila dětská kapela 5 Angels,“ vysvětlil předseda odborů KOVO Jaroslav Povšík.

Vybrány byly rovněž nejkrásnější masky, jejich nositelé získali sladké odměny. Program rozparádily mladé čertice a také různá vystoupení. Vystoupily mažoretky, dětský pěvecký sbor, k vidění byla i dětská akrobacie, gymnastické vystoupení dětí, břišní tanečnice, či nabídka Fair Trade.

Čerti v Bousově

A veselo bylo také na náměstí v Dolním Bousově. „Podle počtu vstupenek přišlo kolem 1200 lidí,“ řekl Deníku starosta městečka poblíž Českého ráje Miroslav Boček. Na náměstí mohli zájemci ochutnávat různé dobroty ve stáncích, vyslechli perfektní vystoupení Karla Emanuela Gotta a samozřejmě podlehli kouzlu pravého pekla v podání několika čertů a Mikuláše s Andělem. Nechyběla ani vánoční výstava v místní knihovně.

9. narozeniny Olympia centra Mladá Boleslav
PŘED 10 LETY: Obchodní centrum patřilo akrobatům

Pavel Svačina