Přibyla vám práce?

Práce nepřibyla, ale změnil se její charakter. Nyní se soustřeďujeme na kontrolu krizových opatření podle algoritmu: monitoring pomoc vysvětlování domluva řešení přestupku.

Setkaly se vaše hlídky v těchto dnech s agresivitou občanů?

Ano, také jsme se setkali s podobným chováním, ale většina lidí nařízení respektuje a uvědomuje si vážnost situace. A když už zjistíme problém, v drtivé většině postačí vysvětlení a domluva.

MP i PČR posílila hlídky v ulicích
Kriminalita v době karantény? Minimální. Policisté hlídají ubytovny

Jaké přestupky v souvislosti s nařízeními kolem koronaviru nejčastěji řešíte?

Nezakrytí dýchacích cest, nerespektování omezení svobody pohybu, ale také stále řešíme drobné krádeže v obchodech.

ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

Mají jednotlivá města na Mladoboleslavsku nějaká zvláštní opatření?

Obecně řečeno: naše činnost se odvíjí od bezpečnostních rizik v daných místech. Filozofie je ale všude stejná: maximální přítomnost policistů v ulicích, monitoring, domluva, sankce. Samozřejmě v ulicích Mladé Boleslavi máme policistů nejvíce. Odhadujeme, že na ubytovnách máme něco tři až pět tisíc zaměstnanců Škody Auto a dalších společností.

Posilujete hlídky, nebo jsou teď častější kontroly ubytoven a dalších rizikových míst?

Ano, posilujeme. Vypomáhá nám cizinecká policie z ICP Praha – Ruzyně, v ulicích máme členy pořádkové jednotky, hlídkují i detektivové a vyšetřovatelé z kriminálky. Jsme v těsném kontaktu s vedením města, které posílilo počty strážníků i pracovníků bezpečnostní agentury v terénu. Největší ubytovny jsou pod trvalým dohledem. Pro cizince město připravilo letáky v několika jazykových mutacích, aby chápali, co se děje. Zkrátka ve spolupráci s městem děláme maximum proto, abychom předešli problémům a zajistili bezpečnost obyvatel Mladé Boleslavi a okolí.

Přinášíme přehled nákazy koronavirem v jednotlivých okresech v České republice.
Koronavirus v okresech: proklikejte si mapu, konečně existují data

Policistů je na Mladoboleslavsku stále stejný počet, nebo byl teď v době epidemie sbor ještě nějak posílen?

Protože byly zrušeny dovolené, ozdravné pobyty, kurzy, základní odborná příprava atd. máme aktuálně policistů dostatek. Zároveň klesla na minimum trestná činnost, některé plánované úkony jsme odložili, a proto můžeme k hlídkové činnosti využít více než 50 kriminalistů. Navíc některé hlídky jsou zajištěny z přesčasové práce. Troufám si tvrdit, že jsme připraveni a že to společně zvládneme.

Chodíte také do terénu vy osobně?

Já osobně řídím opatření a support pro kolegy.

Chtěl byste něco vzkázat kolegům, či veřejnosti?

Dovolte mi, abych poděkoval všem svým kolegům i ostatním pracovníkům „v první linii“ za jejich nasazení. Dále bych chtěl poděkovat všem odpovědným občanům za dodržování krizových nařízení, starostům, členům místních samospráv a dobrovolníkům za to, jak pomáhají zvládnout tuto bezprecedentní situaci.

Ilustrační foto.
Alkohol i lidé bez roušek. Výtečníci nejdou daleko pro vulgarity

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník