„Řízení trvá více než rok, začínáme pochybovat, že se nám podaří záměr protlačit."

Takovým způsobem okomentoval v závěru loňského roku generální ředitel společnosti Carborundum Electrite, Pavel Dostál, šanci, že společnost zabývající se výrobou brusných nástrojů skutečně získá povolení na výrobu kotoučů s brusným povrchem za použití jedovatého naftalenu.

Firma se tehdy odvolala proti rozhodnutí benáteckého stavebního úřadu, který kvůli nedostatečné dokumentaci rozhodl o zastavení stavebního řízení.

Obyvatelé města, kteří záměru rovněž vyslovili peticí důrazné ne, si oddychli.

„Nemyslíme si, že je to pravda. Věříme, že dokumentace je v pořádku a pro stavební řízení vhodná a dostatečná," vysvětlil Dostál.

Právě z tohoto důvodu se společnost odvolala ke krajskému úřadu. Ten je povinen vydat rozhodnutí do šedesáti dnů.

Pokud by bylo jeho stanovisko k odvolání zamítavé, firma Carborundum by musela čelit další nesnázi, a to pokračujícímu řízení ve věci odstranění stavby na výrobu porézních kotoučů, kterou společnost zahájila bez potřebného stavebního povolení.

„V opačném případě, pokud tedy bude usnesení benáteckého stavebního úřadu zrušeno a věc mu bude vrácena, musí úřad pokračovat v řízení o dodatečném povolení stavby," uvedl Michal Schuster z tiskového oddělení krajského úřadu.

Během čekání na rozhodnutí úřadu hodlá Carborundum Electrite zahájit stavební řízení pro jímku odpadních vod. Ta bude zachytávat vodu z výroby kontaminovanou právě naftalenem.

„Momentálně jsme rozhodnuti, že tu investici potřebujeme, protože náš mateřský závod výrobu nestíhá," doplňuje Dostál.

Podaří se závodu, jenž je součástí rakouské společnosti Tyrolit problematickou výrobu prosadit? Více bychom měli vědět nejpozději na přelomu března a dubna.