Výhodou této metody je, že pacient nemusí nikam chodit na vyšetření. Plicní oddělení totiž přístroj půjčuje domů.

Není to ale na dlouho. Už druhý den pacient přístroj přinese zpět. Je to proto, že ho lékaři zapojí na diagnostiku a podle zaznamenaných údajů zjistí, nejen proč člověk chrápe, ale také zda netrpí poruchou dýchání ve spánku.

Čtěte také: KRÁTCE: Brána nemocnice bude v noci zavřená

Jak vysvětlil primář plicního oddělení Tomáš Dvořák, přístroj monitoruje zejména dechový průtok, saturaci krve kyslíkem a zvukové fenomény, tedy právě to chrápání.

Z toho zjistí, zda se jedná o prostou ronchopatii, tedy chrápání bez dalších komplikací, nebo syndrom spánkové apnoe, což je vynechání dechu, které trvá i několik sekund.

„Běžné chrápání, které pacienta nebo jeho nejbližší okolí obtěžuje, neohrožuje jeho zdravotní stav. Podle nálezu lze pak problém řešit operací měkkého patra, hltanu a oblasti nosu na ORL," upřesnil primář.

Naproti tomu chrápání, které provází apnoické pauzy, tedy zástavu dýchání, už závažné je. Dýchací cesty se totiž v tu chvíli uzavřou a zabrání volnému proudění vzduchu do plic, čímž dochází ke snížení podílu kyslíku v krevním řečišti a přerušení spánku.

Tomáš Dvořák upozornil, že pokud se problém nezačne včas léčit, může postupně narůstat riziko závažných, zejména kardiovaskulárních onemocnění.

Pokud se syndrom apnoe potvrdí, pak se pacient musí léčit. Pomůže mu v tom jiný přístroj, který zajistí přísun přetlaku vzduchu do horních dýchacích cest jako prevenci jejich kolapsu.

Pacient musí nejdříve projít vyšetřením ve spánkové laboratoři. Teprve poté si domů odveze přístroj a s ním začíná samotná přetlaková léčba.

Čtěte také: Velké šachy na hradě nekončí u ředitele muzea