Nejčastější dívčí jména jsou Ema, Emma, Anna, Nela, Natálie a Eliška. Mezi chlapci dominují jména Jan, Matyáš, Jakub, Kryštof, Matěj a Martin. Rodiče ale také volí jména neobvyklá: Mia, Melisa, Malvína, Alisa, Zoey, Alyssha, Jara, Timea, Linaa, Caitir (holčička), Abigail, Emiliano Sem, Naomi, Gia a Marylin. Podle sestřiček z pediatrie také přicházejí do módy stará jména. V mladoboleslavské porodnici se například vloni narodili Bartoloměj, Vavřinec, Bořivoj a Matylda.

Ilustrační foto
Zima na krku. A tak míříme za teplem

Do nového roku vstoupil porodnické oddělené s prvním miminkem Středočeského kraje. Čtyři minuty po půlnoci 1. ledna se narodil mamince Lence z Jiviny u Mnichova Hradiště Kryštof, který se měl narodit o Vánocích, ale s příchodem na svět si počkal. Kryštof při porodu vážil 3940 gramů a měřil 52 centimetrů. Maminka ho s tatínkem povezou za čtyřletým bráškou. „Prvním občánkem s trvalým pobytem ve městě automobilů se stala Johanka (4100 g, 51 cm), která se narodila na Nový rok kolem poledne,“ podotkla mluvčí nemocnice Hana Kopalová. 

Vloni v Klaudiánově nemocnici investovali kromě drobné údržby a malování i do vybavení nadstandardních pokojů. V drobných úpravách se bude pokračovat i letos. „Vzhledem k tomu, že jde o starou budovu, větší investice nechystáme,“ řekla mluvčí nemocnice Hana Kopalová.

Prioritou je stavba nového pavilonu, vše ovšem závisí na rozhodnutí středočeských zastupitelů.  

Gynekologicko-porodnické oddělení Klaudiánovy nemocnice má k dispozici 49 lůžek včetně šesti nadstandardních. „Pracuje zde 51 zdravotních sester a 12 lékařů. Zatímco lékařů je plný počet, sestry chybějí tři,“ dodala Hana Kopalová.

Ilustrační foto.
V regionu chodí falešní koledníci
Ilustrační foto.
KRÁTCE: Chystá se železniční výluka