„Ten poklad nalezl externí spolupracovník muzea, který dobře věděl, jak se v takové chvíli zachovat, což pro nás bylo velké štěstí. Nalezené předměty ponechal v zemi, nijak s nimi nemanipuloval a kontaktoval archeology. My jsme tak měli jedinečnou příležitost poklad vyzvednout neporušený i s okolní zeminou a v laboratoři jej nejprve prozkoumat rentgenem,“ vysvětluje Filip Krásný, archeolog z Muzea Mladoboleslavska.

Odborníci nález nejprve zbavili svrchní vrstvy a částečně odkryli nalezené předměty. Všechno detailně dokumentovali. Následně odkopali okolní zeminu a vzniklou kostku obložili pevnými deskami a balicí folií. Následoval kritický moment odříznutí bloku od podloží. Přestože pilka na dřevo se do hlíny zakusovala jen velmi neochotně, povedlo se. Obavy, že by se v tuto chvíli mohla kostka rozpadnout, se naštěstí nenaplnily. Následoval transport do auta a do laboratoře Archeologického ústavu Akademie věd v Praze. 

Naprosto skvělá atmosféra doprovázela již druhý ročník charitativní akce I delfíni mohou běhat.
OBRAZEM: Delfíni opět rozdávali radost

Teprve v laboratoři se historici dozvěděli, že poklad tvoří čtyři hřivny mědi v podobě nákrčníků, tedy ozdob krku. Tyto předměty archeologové přirovnávají k dnešním zlatým cihlám.

„Hřivny obecně bývaly formou suroviny, ale sloužily také jako platidlo a nástroj směny předtím, než byly vynalezeny mince,“ dodává Krásný. S podobně zachovaným místem nálezu, jako v tomto případě, se archeologové setkávají takřka výhradně v případě hrobů. Co se týče takzvaných depotů, tedy souborů předmětů podobného charakteru, například mincí, zbraní nebo šperků, jde o skutečný unikát. K objevu došlo západně od Mladé Boleslavi, přesnější lokalitu ovšem archeologové prozradit odmítají. Mají totiž špatné zkušenosti s nenechavými hledači pokladů, které často ani nenapadne objevené artefakty odevzdat muzeu.

Rozkopané město Mladá Boleslav.
Opravu v Boleslavi komplikují další uzavírky

Tyto předměty pak končí buď v jejich soukromých sbírkách, případně na aukčních serverech na internetu. Nejnovější poklad z Mladoboleslavska byl objeven nedaleko potoka, jehož údolím v minulosti pravděpodobně vedla stezka. Za jakých okolností se však do hlíny dostal, už se zjistit nepodaří. Jestli ho do země ve starší době bronzové zakopal někdo, kdo se bál o svůj majetek, nebo někdo, kdo si chtěl naklonit bohy, se dnes již nedozvíme. Poklad podle muzejníků v Boleslavi brzy uvidíme na vlastní oči.