Silvestr 2012 byl pro maminku Josefa Procházky nejhorším dnem v životě.

„Syn měl těžkou autohavárii, doktoři nám řekli, že umře. S tím jsem se ale odmítla smířit," vzpomíná.

Následky nehody byly opravdu vážné, Josef byl téměř tři měsíce v kómatu. „Když se probudil, nereagoval na žádné podněty a lékaři tvrdili, že to takhle zůstane. Tehdy jsem se ale zařekla, že to nedopustím a postavím ho na nohy," líčí své pocity.

O tom, že Pepova maminka je neuvěřitelně silná žena, svědčí i to, že svůj vnitřní slib pomalu, ale jistě plní. V cestě zpátky na nohy by měl oběma pomoci takzvaný motomed.

Je to přístroj, který pomáhá rehabilitovat ochrnuté svalstvo, a pomalu může pomoci navrátit Josefovi hybnost.

Přístroj ale stojí kolem sedmdesáti tisíc, proto se rodina obrátila na občanské sdružení Sponte Sua. To pomáhá prostřednictvím nejrůznějších kulturních akcí právě těm, kdo to potřebují.

„O Pepovi, jehož diagnóza zní kvadrusymptomatologie, což je částečné ochrnutí všech končetin a někde i úplné, jsme se dozvěděli poměrně pozdě. I přesto ale dostane patnáct tisíc z výtěžku představení Postavení mimo hru," uvedla Alena Šebková z agentury Adverte, která se Sponte Suou představení organizuje.

Motomed, o který Pepova maminka bojuje, pomáhá rehabilitovat a posilovat nejen nohy, ale i ruce. A to je opravdu zapotřebí, protože její syn dělá velké pokroky, ale potřebuje k tomu odpovídající pomůcky. Ty ovšem zdravotní pojišťovny nehradí.

„Musím říci, že nás Pepa překvapuje každý den, je to bojovník. Pravou stranu už má silnější, občas se pokouší o ni opřít, ale je před námi ještě dlouhá cesta," říká.

A jelikož péče o syna je skutečně čtyřiadvacetihodinová, musela na podzim opustit zaměstnání. „Ale vím, že to bylo správné rozhodnutí. Moje dítě je pro mě na prvním místě," tvrdí s odhodláním v hlase.

Veškeré finanční prostředky, které rodina měla, padly na rehabilitační pomůcky a další nezbytnosti, spojené s Josefovou léčbou.

Přestože říci si o pomoc je jeho mamince proti srsti, cítí, že jinak to nepůjde. A Sponte Sua má s touto formou pomoci dlouholeté zkušenosti.

„Teď sice přispějeme Pepíčkovi jen patnáct tisíc, ale uspořádáme další představení, a věřím, že postupně seženeme celou částku, která je na motomed zapotřebí," potvrzuje Alena Šebková.

Ze sobotního představení divadelní hry Romana Štolpy půjdou peníze i na další dobročinné účely, část dostane sdružení DMO Pobyty, příspěvek poputuje i k tělesně hendikepovanému atletovi Vojtěchu Koudelkovi.

„Jsme moc rádi, že už je vyprodáno. Kdo ale bude chtít Pepovi pomoci, bude mít příležitost koupit si vstupenku příště," slibuje Šebková.

A maminka Josefa Procházky dodává, že vítají každou pomoc. „Je před námi běh na dlouhou trať, ale věřím, že Pepíček bude žít důstojný život," uzavírá.