Na nezodpovědné majitele psů se nyní zaměřuje Mnichovo Hradiště. Radnici totiž po únorové oblevě a planých žádostech, aby lidé po svých psech uklízeli, došla trpělivost. Aby také ne. Během jediného víkendu pracovníci firmy, která má úklid na starost, v ulicích města sesbírali přes 100 kilogramů psích výkalů. Firma si navíc za tuto práci nad rámec smlouvy účtovala další desetitisíce. Proto jsou na místa, kde je pohyb psů největší, namířeny oči kamerového systému a budou se také rozdávat pokuty. A to až do výše pěti tisíc korun. „Zkrátka nám došla trpělivost. Domlouvat bychom totiž mohli donekonečna. Dá se předpokládat, že ti, kteří budou platit pokutu, nám budou vytýkat příliš tvrdý postup, ti slušní se však nemusí bát a třeba se konečně nebudou muset při každé cestě městem dívat, kam šlapou," říká starosta Mnichova Hradiště Ondřej Lochman.

Čtěte také: Elektronická evidence tržeb zavřela některé prodejny

Pravidelné jarní úklidy začnou ve městech v nejbližších dnech. Společnost, která zajišťuje úklid v Mladé Boleslavi či Mnichově Hradišti, pošle své zaměstnance a techniku do boje s nepořádkem už 9. března. O něco později, teprve v prvním dubnovém týdnu, se rozběhne úklid Kosmonos a jejich místní části, Horních Stakor.

V Mělníku se kropící vozy s kartáči rozjedou 20. března. Podle ředitele místních technických služeb budou čistit nejen centrum města, ale i přilehlé ulice. „Ačkoliv zima byla výrazně náročnější z pohledu nasazení techniky, o žádný extrém nešlo," připomněl šéf technických služeb s tím, že písek a štěrk smetený ze silnic a chodníků už se znovu použít nedá. Obsahuje totiž další nečistoty a odpadky. Smetky z většiny měst a obcí tak končí na skládkách komunálního odpadu.

Čtěte také: Spalovna odpadů u Mělníka možná nebude

Úklid není zrovna levnou záležitostí. Částky, které na něj radnice mají vyčleněné, se ale značně liší. Například Mladá Boleslav počítá s 25 miliony korun, Milovice mají pro letošek připraveno 270 tisíc. V Nymburce zatím částku neznají. „Technické služby, které se o úklid města starají, jsou příspěvkovou organizací města. Částku bude město znát až po úklidu, který začne v dubnu," vysvětlil mluvčí radnice Petr Černohous.

V Milovicích každoročně organizuje nezisková organizace Rodinné centrum Milovice dobrovolnický úklid města. Letos se uskuteční 8. dubna. „Město Milovice pro tuto akci zajišťuje velkoobjemové kontejnery, pytle a rukavice pro dobrovolníky. Nasbíraný odpad následně sváží Technická skupina města Milovice do přistavených velkoobjemových kontejnerů," uvedla Lucie Petrtýlová, pracovnice oddělení vztahů s veřejností s tím, že minulý rok se při úklidu nasbíralo přes dvě tuny objemného odpadu a přibližně 100 kusů pneumatik. Radnice za likvidaci odpadů z tohoto úklidu zaplatila 5 tisíc korun. 

Čtěte také: Soud s AZOSem: Viděli jsme otvor u spalovací jednotky, vypověděl radní