Jsou to dva týdny od chvíle, kdy byla dokončena stezka spojující obec Boseň s Kněžmostem. Pryč je tak období, kdy se do zdravotního střediska, obchodu, školy či za prací muselo chodit po frekventované silnici. Po devítiletém boji už novou trasu využila při vycházce první školní třída mířící na hrad Valečov.

Cestu odděluje od silnice pás zeleně. Přístup na sousední pole umožňuje několik širokých vjezdů. Na jaře by však stezka měla získat ještě asfaltový povrch, čímž se zvýší její atraktivita například pro in-line bruslaře.

„Největším problémem pro nás bylo jednání s vlastníky pozemků. Museli jsme totiž uzavřít smlouvu o výkupu s celkem 19 lidmi. V jednom případě jsme ke shodě nedospěli. Kraj nám tedy daroval část příkopu navazující na chodník v Kněžmostě," uvádí starostka Bosně Marie Pšeničková.

Na začátku Kněžmosta se tak cesta trochu stáčí. To však nijak nesnižuje radost, s jakou ji místní vítají.

Dalším velkým problémem, jenž při jednání o potřebné komunikaci vyvstal, bylo předepsání odvodů ze zemědělského půdního fondu. Obec měla za zastavění části pole zaplatit sumu dosahující výše 6 milionů korun. Tento absurdní poplatek se ovšem podařilo obejít změnou charakteru stavby.

„Náklady budeme teprve vyčíslovat. Ať to ale stálo, co to stálo, bezpečnost lidí a hlavně dětí je nejdůležitější," pochvaluje si Pšeničková.

Se sousedním Kněžmostem už se jedná o dalším prodloužení stezky.

„Máme v plánu na přelomu jara a léta vybudovat cestu, kterou bychom chtěli vést částečně po místních komunikacích až na křižovatku cest z Branžeže a Suhrovic. Do budoucna pak uvažujeme také s jejím prodloužením kolem přilehlých rybníků, čímž bychom usnadnili přístup k oblíbeným turistickým cílům," naznačil plány do budoucna starosta obce Kněžmost Adam Pospíšil.