Většina Boleslaváků spí, snídá smaženou klobásu nebo cukroví, děti si hrají pod vánočním stromečkem. Jen u bazénu na Štěpánce se to hemží sportovci. Za pár minut vypukne již tradiční sportovní akce, které patří první svátek vánoční – Vánoční výběh na Chlum.

„Je to pohoda, měly by to zvládnout i děti. Vydáme se nahoru po červené turistické značce. V kopci je to prý trochu mokré, tak uvidíme," zmiňuje před startem Petr Krásný, autor trati.

Akci pořádá klub Triatlon Mladá Boleslav, jehož členové se na Štěpánce schází každou neděli v deset hodin, aby si společně zatrénovali.
„Tradici vánočních běhů na Chlum jsme založili před třemi lety. To se nás tady sešlo dvanáct, o rok později třicet a letos bychom rádi překonali stovku," pokračuje Petr Krásný.

Účastníků se nakonec sešlo skutečně kolem stovky a většina z nich přinesla i nepovinné zápisné. Kufr automobilu, který nahoře na Švédských šancích zajišťoval občerstvení, se naplnil krabičkami plnými domácího cukroví.

„Chceme pomoct lidem, aby byli aktivnější a také se trochu zviditelnit. Je přece pěkné vyběhnout si s plnými pupky na čerstvý vzduch," uzavřel úderem desáté Tomáš Bonhard a další z organizátorů dal povel ke startu.

Jako první se na trať vydali chodci, za pár chvil v jejich stopách vyrazili běžci. Přestože některé potrápilo bláto a kluzký povrch trati, na počasí a nedostatek dobré nálady si nemohl nikdo ztěžovat.