Nákup zafinancovala mladoboleslavská automobilka v rámci projektu „Za každé prodané auto v České republice jeden zasazený strom".

"S touto myšlenkou, oslovit automobilku, přišel jeden z našich občanů. Je také zaměstnancem firmy," upřesnila před nedělní obecní brigádou místostarostka obce Markéta Štajnerová. Sama byla před devátou ráno zvědavá, kolik z místních asi 250 občanů na sázení stromů a úklid obce dorazí. Nakonec přišlo přes čtyřicet dospělých a zhruba desítka dětí. Šlo převážně o členy místních dobrovolných hasičů a sportovce, což vedení obce nepřekvapilo. „Trochu zamrzí, že se do společných akcí pro obec nezapojí i ostatní. O obecní majetek se starají stále stejní, zbytek obce ruku k dílu nepřikládá, ale asi je to všude stejné," komentovala účast na sázení stromů místostarostka. "Tim spíš všem, kteří se do brigády zapojili upřímně děkujeme," dodala.

Několik nových stromů bylo určeno na náves, další pak ke hřišti a ovocné stromy doplnily alej směrem ke kříži. „Do obnovené aleje vysadíme hrušky, jabloně a švestky," upřesnila v neděli před začátkem výsadby místostarostka.

Úderem deváté dopoledne se dospělí obyvatelé včetně svých ratolestí vyfotili a pak začali intenzivně pracovat na třech místech v obci. Došlo i na úklid návsi v těsném sousedství místní restaurace. „Před několika dny tam skončila sezóna diskoték a tak snad nebudeme mít obecní majetek tolik poničený," posteskne si jedna z obyvatelek Plazů. Z nádrže mezi tím dobrovolní hasiči vytahují jednu z laviček, kterou tam zřejmě podnapilí návštěvníci veselí zahodili. „Bohužel to tu řešíme každý rok," dodává jedna z brigádnic. Přesto ale do práce všichni jdou s maximálním fortelem.