Auta parkující v průchodu pod panelovými domy v místech bývalých kasáren proti budově soudu, stejně jako jejich najíždění na toto místo přes chodník a přechod pro chodce, to je podle vyjádření odboru dopravy mladoboleslavského magistrátu v pořádku.

Dopravní policisté, stejně jako městští strážníci, již několikrát tento problém řešili. Zatím bez úspěchu.

Řidič parkující v průchodu označeném cedulkou „soukromý pozemek" s přestupkem nesouhlasil, a strážci zákona proto řešili tuto událost oznámením na mladoboleslavský magistrát.

„Na naše oznámení nám zatím magistrát neodpověděl, ale zjišťovali jsme ta vyjádření k předchozím oznámením," říká vedoucí Dopravního inspektorátu Policie ČR v Mladé Boleslavi Vladislav Král.

Podle rozhodnutí magistrátu se šestašedesátiletý řidič parkující v průchodu nedopouští přestupku. V odůvodnění se přímo píše: „Prostor pod budovou je součástí této nemovitosti, jedná se o volně přístupné prostranství určené primárně k chůzi. Nejedná se však o místní komunikaci podle zákona číslo 13/1997 Sb."

Možná lze pochopit, že průchod je tedy soukromým pozemkem, ale proč není dořešen bezpečný nájezd vozidla, byť do prostoru primárně určeného k chůzi.

„Řidič tam jednoznačně musí najíždět z křižovatky přes přechod, neboť jiným způsobem se na toto místo nemůže dostat," konstatuje vedoucí dopravky.

Na tento problém redakci upozornili místní obyvatelé, kteří se nechtějí spokojit s tím, že prakticky každý den na chodník, kde chodí i děti, najíždí motorové vozidlo.

Vedoucí Odboru dopravy mladoboleslavského magistrátu Josef Macoun je také stejného názoru, byť zřejmě jejich úředník v rozhodnutí o přestupku uvedl něco jiného.

„Od samého začátku byli provozovatelé prodejen upozorněni, a je to i v kolaudačním rozhodnutí, že zásobování prodejen je možné pouze z boků budovy, tedy z Laurinovy ulice a od zbývající budovy kasáren. Tam jsou vyčleněny prostory pro zásobování. Navíc jsme ještě přímo na Jičínské ulici umožnili na omezenou dobu zastavení vozidlům pro zásobování," řekl Josef Macoun.

Podle jeho slov jak v průchodu, tak na ploše před prodejnami nemá žádné auto co dělat.

„Plocha není vůbec stavěna na to, aby tam najíždělo zásobování. V žádném případě tam auta krom údržby nesmí," řekl vedoucí odboru dopravy.

Jak také uvedl, původně se uvažovalo o možnosti vjíždění zásobování na tuto plochu, ale s ohledem na bezpečnost chodců byla tato myšlenka záhy zavržena.

Není tak zcela jasné, kde se tedy vzalo ono odložení přestupku. Policie oznámila na magistrát už několik dalších přestupků a uvidí se časem, jak o nich správní orgán nakonec rozhodne.

Každopádně auta v průchodu a ani na ploše před prodejnami nemají co dělat.