Prý se to dalo očekávat, říká jeden z pracovníků Povodí Labe, který se podílí na opravách poničeného jezu. „Všechno tu bylo velmi staré,“ dodal.

Jeho slova potvrzuje i starosta obce Tomáš Patočka. „Pokud vím, tak technický stav jezu byl označen za havarijní už v devadesátých letech minulého století. Od té doby se zde provedlo jen minimum malých oprav,“ vysvětluje první muž obce. Nehoda na Jizeře ale žádné zásadní ovlivnění chodu Loukovce Hubálova nepřinesla.

Z festivalu Votvírák v areálu bývalého letiště Boží Dar v Milovicích, pátek 15. června 2018.
Votvírák se rozjel jako parní válec

„Jez nám sloužil jako místo rekreace a odpočinku. Lidé se zde mohli koupat v krásně čisté vodě,“ říká se smutkem ve hlase. Podle jeho názoru se zde nikdo nebude koupat možná až dva roky. „Než se to opraví a než se obstarají všechna možná povolení, uplyne v Jizeře spousta vody,“ dodává starosta Patočka.

Ihned po havárii bylo prioritou Povodí Labe zabránit vtékání vody do nejstarší a dosud funkční malé vodní elektrárně na Jizeře, což se před víkendem podařilo.

„Až následně budeme schopni provést celkovou opravu, jejíž délku odhaduji na několik měsíců,“ sdělila Hana Bendová z Povodí Labe.

Ilustrační foto
Obnažený muž má vysvětlit své počínání soudu