V krvi jim koluje alkohol, a tak zatímco jeden z mužů s hlídkou spolupracuje a platí pokutu, druhý naopak.

Podle ředitele městské policie Tomáše Kypty dělal vše proto, aby byl v poutech převezen na lékařské vyšetření do Klaudiánovy nemocnice a odtud na záchytnou stanici, kde byl kvůli jeho agresivitě navíc připoutaný k lůžku.

„Muž byl vulgární, agresivní, fyzicky napadal strážníky a sám sebe poškozoval," připomněl Tomáš Kypta jeden z ukázkových případů, který se stal v březnu.

Ilustrační foto.
KRIMI MIX: Dva dělníky vyhostí ze země

Za první tři měsíce podle mluvčí Klaudiánovy nemocnice Hany Kopalové přespalo za dveřmi protialkoholní záchytné stanice už šestaosmdesát lidí. „V lednu to bylo třiadvacet, v únoru osmadvacet a v březnu ještě o dalších sedm lidí více," vypočítala Hana Kopalová.

Už dávno na záchytku nemíří jen muži. Ze šestaosmdesáti lidí šlo hned o tucet žen a osmadvacet cizinců. „Jednadvacet lidí přitom na záchytce nocuje opakovaně," upozornila mluvčí Klaudiánovy nemocnice, kde záchytka funguje už devátým rokem.

Jenže pobyt není pro alkoholiky levnou záležitostí. Klient za noc zaplatí tři tisíce korun. Ne všichni jsou ale solventní, a proto není divu, že za opilci už vznikl pěkně tučný účet.

„Jen za letošní rok evidujeme dlužnou částku ve výši 212 500 korun," konstatovala Hana Kopalová s tím, že suma je aktuální k pondělnímu datu. Vzhledem k tomu, že nedávno začal poslední měsíc prvního čtvrtletí, je pravděpodobné, že číslo ještě naroste.

Nákres domů.
Protestující proti výstavbě na Štěpánce poslali zastupitelům otevřený dopis

Za rok 2016 klienti záchytné stanici dluží 930 tisíc korun. Za přenocování třítisícový poplatek uhradilo jen jednadevadesát lidí. Dalších sedm dluh splácí pomocí splátkového kalendáře a přes tři sta lidí dosud nezaplatilo vůbec. „Za rok 2015 dosáhl dluh 852,5 tisíc korun a za rok 2014 to bylo 803,3 tisíc korun," řekla na začátku letošního roku mluvčí nemocnice.

Loňský rok byl navíc v počtu opilců rekordní. Poprvé totiž počet nocujících přeskočil hranici čtyř set. O rok dříve tu strávilo noc 375 lidí, v roce 2014 to bylo dokonce jen 289. Statistika tak bohužel dokládá smutnou zprávu, že počet opilců rok od roku roste.

Protialkoholní záchytná stanice v Mladé Boleslavi má tři lůžka a její provoz funguje pouze v noci, přesně tedy od 19 do 7 hodin.

Nákres domů.
Protestující proti výstavbě na Štěpánce poslali zastupitelům otevřený dopis