V uplynulých týdnech tu letos proběhly dva turnusy, z nichž každý měl jiné téma. Ten první, středověký, patřil rytířům, kejklířům, turnajovým soubojům a velkolepým hostinám. Účastníci toho druhého se přenesli na Divoký západ plný indiánů, kovbojů a bizonů. 

Příměstský tábor v Okrouhlíku provozoval až do letošního roku Dům dětí a mládeže v kooperaci se Správou městských lesů Benátky nad Jizerou. Do organizace letošního, pátého ročníku se už pustila lesní správa na vlastní pěst.

„Táborem navazujeme na dlouhodobý projekt Dítě v lese, do kterého se Správě městských lesů podařilo zapojit děti z místních základních i mateřských škol," uvádí ředitel společnosti Karel Bendl.

Cílem tohoto projektu je vzbudit v dětech vědomí nutnosti života v souladu s přírodou. Malí táborníci se rekrutují z kroužku Benátecký čtyřlístek a občanského sdružení Mondík.

„Na začátku se o děti starali dva hajní, dnes už jsou to profesionální pedagogické pracovnice. Na myslivce ale nedáme dopustit. Vždyť nám každý rok zdarma půjčují jedinou kamennou budovu" pokračuje Karel Bendl.

O děti je v táboře postaráno, ale týdenní pobyt v lese je přesto zoceluje. Ty, které se rozhodly pro první turnus, sice ve stanovém městečku strávily pouze jednu noc, na rozdíl od druhého běhu, kde všechny děti přespávaly v táboře po celý týden. Pro mnohé z nich to přesto byla první podobná zkušenost.

„Některé děti v deseti letech ještě nedržely v ruce nůž, nespaly venku. Děti, které začnou jezdit na tábor, se to naučí a i v každodenním životě se pak o sebe umí lépe postarat," pokračuje Bendl.

Zvláštností tábora v Okrouhlíku je jakási jeho drobná filiálka. Asi kilometr dál v lese totiž tráví dny v okolí maringotky předškolní děti z mateřské školky postavené na myšlenkách italské pedagožky Marie Montessori, která razila teorii, že děti se mají učit vlastním tempem a samy.

Při naší návštěvě se i ty nejmenší aktivně zapojovaly do her či se snažily postavit improvizovaná obydlí.
Přestože se domů z této školky vracely pouze na noc, po stesku nebylo nikde ani památky. Dětem se tu nejspíš prostě líbilo.