Také zatím poslední velká akce pořádaná ČSOP (Českým svazem ochránců přírody) Klenice Mladá Boleslav a Turistickým informačním centrem Zvířetice se setkala s mohutnou návštěvností. Aby také ne. Příležitost prohlédnout si zblízka živé netopýry a třeba je i nakrmit, se nenaskytne každý den.

Děti společně s rodiči plnily celou cestu z infocentra až na zříceninu úkoly spojené s netopýry a v cíli, na nádvoří, se s nimi dokonce mohli setkat. Právě tam vybudoval Daniel Horáček z České společnosti pro ochranu netopýrů s kolegyní své dočasné stanoviště a opodál rozestavěl speciální sítě, do nichž v průběhu večera zvířetické netopýry odchytával.

„Provádíme tady výzkum výskytu netopýrů, abychom věděli, do jaké míry je pro ně zřícenina Zvířetic významnou lokalitou. Díky získaným datům vyhodnocujeme, kde jsou pro netopýry důležitá místa, a na základě toho můžeme naplánovat způsob jejich ochrany. Je totiž třeba chránit nejen samotné netopýry, ale i jejich shromaždiště," říká Horáček. Zvířetice jsou prý v tomto ohledu spíše méně významnou lokalitou.

Přesto se podařilo během večera několik exemplářů do japonských nárazových sítí odchytit. Netopýři sice i tuto překážku v letu díky svému skvělému prostorovému vidění zaznamenají, mnohdy se však již v letu nestačí vyhnout. A tak mohly děti obdivovat hned několik netopýřích druhů různých velikostí a sledovat, jak hltají moučné červy.

Zejména chlapce zaujalo také technické vybavení stanoviště, kde nejzajímavějším přístrojem byl ultrazvukový detektor. Na základě ultrazvukových vln dovedou odborníci určit druhové spektrum netopýrů v okolí. Některé druhy, například vrápenec malý, mají ale tak slabý signál, že je zachytí jen na vzdálenost několika metrů. To je také důvod, proč se užívá více způsobů pozorování.

„Provádíme sčítání na zimovištích, na letních koloniích, děláme podzimní odchyty nebo sledujeme místa, kde dochází ke swarmingu – často se jedná o místa před vstupem do zimoviště. Jde vlastně o takovou netopýří diskotéku. Samci se tu snaží okouzlit samice, aby se mohli pářit. Úplně stejný princip jako na lidské diskotéce," dodává Daniel Horáček s úsměvem a konstatuje, že způsob ochrany netopýrů je v Čechách úspěšný. Populace takřka všech druhů je na vzestupu a od doby, kdy se u nás počty netopýrů začaly sledovat, je na historickém maximu.