Předsedkyně Klenice Milada Vrbová připomněla, že organizace má ve svých stanovách jako hlavní předmět činnosti ochranu přírody, nikoli zastupování města v jakýchkoli záležitostech. „Magistrát disponuje zkušenými úředníky kompetentními v oblastech práva," poznamenala. Zplnomocnění ČSOP považuje za právně nemožné. „Jako takové jej kategoricky odmítáme. Stejně jako údajnou neinvestiční dotaci dvě stě tisíc korun, která s námi nebyla jakkoli projednána," dodala Milada Vrbová.

Primátora Raduana Nwelatiho reakce ochránců přírody překvapila: „Trochu mě to zaskočilo. Věřím, že jde jen o nedorozumění. Máme přece společný cíl. Bude mě mrzet, pokud nám občanské sdružení nebude chtít v této věci pomoci."

Vizualizace developerského projektu, jehož realizace by měla proběhnout v místech restaurace Koliba na Štěpánce v Mladé Boleslavi.
Odmítavý postoj vůči stavbě na Štěpánce sílí

Zastupitelé minulý čtvrtek otázku výstavby na Štěpánce zařadili před ostatní body programu a v jednom balíku odsouhlasili negativní postoj města vůči záměru, odmítavý postoj proti kácení stromů, jež mají stavbě ustoupit, a nakonec i rozšíření pravomocí města na ČSOP Klenice, aby ochránci přírody mohli vést boj proti zamýšlené výstavbě jménem města. Úplně na závěr rozhodli ještě o neinvestiční dotaci dvě stě tisíc korun na správní poplatky a personální zajištění aktivního boje proti projektu bytové výstavby.

Na zasedání bylo přítomno šest ochránců přírody v očekávání, že tam bude projekt Rezidence Štěpánka poprvé představen veřejnosti. Některým z nich se nezamlouvá, že to s nimi nebylo projednáno předem. Obávají se navíc toho, že by v případě neúspěchu zůstali za marný boj proti stavbě zodpovědní jako jediní.

O víkendu bude hoškovické letiště u Mnichova Hradiště opět patřit závodům dragsterů, nejrychlejších motocyklů, které z nuly na sto zrychlí za 1,5 sekundy a do cíle dojíždějí i rychlostí 300 km/h.
Adrenalinový nářez v Hoškovicích. Letištěm zaburácí motory dragsterů

„Štěpánka vždycky zůstane zodpovědností města, i volba ČSOP Klenice jako našich zástupců je naší zodpovědností. Neexistuje přece nikdo, kdo by měl takový zájem tu stavbu zastavit," doplnil primátor.

Podle posledních informací hodlá vedení města s ochránci přírody dále jednat a nabídnout jim k dispozici jednoho úředníka a rovněž kancelář v budově magistrátu.

Zda se domluví, ukážou příští dny. Zatím stále pokračuje petice proti stavbě. Na archy už připojily svůj podpis bezmála tři tisíce lidí.

Pálení čarodějnic v Dolních Stakorách.
Na čarodějnické hranici měl hořet i starý nábytek a okna

Úplné znění dopisu primátorovi města:
Vážený primátore, vážené vedení města, vážení zastupitelé města.

Ze stránek MB-netu jsme se dozvěděli, že zastupitelé města na zasedání dne 27.04.2017 vyjádřili nesouhlas s kácením stromů v místě dnešní Koliby a zároveň nesouhlas s výstavbou bytových domů soukromým investorem. Toto vyjádření vítáme, potěšilo nás. Víme, že vyjadřuje názor velké části občanů Mladé Boleslavi, při petiční akci vnímáme výrazný nesouhlas obyvatel města s tímto záměrem.

Zároveň jsme ve výše uvedené zprávě zaznamenali i to, že jste jako zastupitelé schválili pro naši neziskovou organizaci finanční dotaci za účelem převzetí odpovědnosti a iniciativy v jednání s investorem a orgány státní správy. Je zvláštní a zarážející, že se o našem případném zplnomocnění dozvídáme až z veřejného zdroje. Jsme organizace, která má ve svých stanovách jako hlavní předmět činnosti ochranu přírody, nikoliv zastupování města v jakýchkoliv záležitostech. Jako úřad zastupujete nás občany města, magistrát disponuje zkušenými úředníky kompetentními v oblastech práva, stavebního zákona, atd. Zplnomocnění ZO ČSOP Klenice považujeme za právně nemožné a jako takové jej kategoricky odmítáme stejně jako údajnou neinvestiční dotaci ve výši 200 000,- Kč, která s námi nebyla jakkoli projednána.

Petiční akce stále probíhá, na konci května akci ukončíme a předáme Vám petiční archy, které jsou již nyní důkazem masivního nesouhlasu obyvatel města s plánovanou výstavbou. V současné době evidujeme celkem 2 930 podpisů. Petice je prvním krokem. ZO ČSOP Klenice je připravena využít v této kauze všechny možnosti, které ji dává právní řád ČR.

Přejeme si, aby park Štěpánka zůstal i nadále v nezměněné podobě a sloužil obyvatelům města pro odpočinek, sport, relaxaci a potěšení z krásné přírody ve městě.

S pozdravem
Milada Vrbová
Předsedkyně ZO ČSOP Klenice