Po skončení druhého velkého projektu odkanalizování Mladoboleslavska v září 2014 už Vodovody a kanalizace Mladá Boleslav s dalším podobným podnikem těchto rozměrů nepočítaly. Tou dobou ještě neměly tušení, že o rok později už se bude pracovat na přípravě odkanalizování obcí 
v povodí Jizery a že tento projekt bude nákladnější než oba předchozí.

„Přípravy probíhají asi půl roku, ale je třeba připomenout, že celý projekt je závislý na státní podpoře. Bez podpory z Operačního programu životního prostředí se to zainvestovat nedá," jmenuje hned na úvod základní předpoklad Tomáš Žitný, technický náměstek ředitele Vodovodů 
a kanalizací.

Náklady rekordní investice jsou zatím vyčísleny na zhruba 670 milionů korun. Přestože o státní podpoře bude rozhodnuto až na konci roku, projekt je třeba mít připraven 
v předstihu.

Už v listopadu tak představenstvo společnosti, 
v němž mají své zástupce 
i místní samosprávy, které jsou akcionáři, dalo projektu zelenou a byly osloveny obce, které by mohly mít o vybudování kanalizace zájem.

Projekt Odkanalizování obcí v povodí Jizery sestává 
z dvanácti částí. 

V případě, že OPŽP uvolní dotační peníze, připojí se nově na kanalizaci Brodce, Písková Lhota, Hrdlořezy, Malá Bělá, Horní Stakory, Holé Vrchy, Kolomuty, Podchlumí, Úherce, zbývající část Semčic a dojde k intenzifikaci a navýšení kapacity v čističkách v Semčicích a v Bakově nad Jizerou.

Kanalizační přivaděč Jih umožní odvádění odpadních vod z obcí Krnsko, Horky nad Jizerou, Hrušov a Vinec.

„Když skončilo Mladoboleslavsko II, předpokládali jsme, že si chvíli vydechneme a budeme se věnovat firemním záležitostem. Jenže akcionáři vznesli nové požadavky a požádali o pomoc při dalším odkanalizování, v případě měst šlo o místní části," popisuje Žitný.

V některých obcích už mají náskok. Například Malá Bělá, místní část Bakova nad Jizerou, měla projekt připravený včetně stavebního povolení a podobná situace byla i v Brodcích a Hrdlořezích. Tam v minulosti projekty rovněž připravili, ale s žádostí o podporu sami neuspěli. Nyní doufají, že se tak se silným partnerem v zádech podaří.

Na jih od Mladé Boleslavi se vlastně třetí velký projekt odkanalizování začal rodit. V momentě, kdy Krnsko, Jizerní Vtelno a Písková Lhota upustily od stavby společné čističky a začaly uvažovat o budování menších čističek vlastních, se do věci vložil právě VaK. „Vstoupili jsme do toho, abychom zabránili vzniku nekoncepční záležitosti. Je jednodušší starat se o jednu větší čističku než o čtyři malé," komentuje rozhodnutí, jež přípravy odstartovalo, Tomáš Žitný.

K dnešnímu dni už všechny obce a města podepsaly či schválily podepsání smluv a mnohde organizují i setkání se zástupci vodohospodářské společnosti, kteří v průběhu ledna a února vysvětlovali a ještě budou vysvětlovat, jak se bude ve společném projektu postupovat.

Ještě letos by měl být celý projekt připraven pro získání stavebního povolení a následnou žádost o dotaci. Ta by měla podle odhadů společnosti činit zhruba 58 procent. O zbytek se podělí VaK a obce.

Pokud bude žádost o dotaci úspěšná, začne příprava dalšího stupně projektové dokumentace, které bude věnován celý rok 2017. Na přelomu let 2017 a 2018 by měl být vybrán zhotovitel a zhruba do poloviny roku 2020 by probíhala realizace. Zda se podaří tento jízdní řád dodržet, je ale zatím ve hvězdách.

V tuto chvíli projekt počítá s připojením 4500 lidí na splaškovou kanalizaci, se zbudováním 1640 kanalizačních přípojek a připojení stejného počtu nemovitostí a dále vystavěním 36 kilometrů gravitačních stok, 20 kilometrů výtlačných řadů a zhruba dvacítky přečerpávacích stanic.