Na sporák ale museli soutěžící zapomenout. Místo toho si sami naštípali dříví, rozdělali oheň a až teprve poté mohli začít vařit. No a právě do krájení cibule, masa či další zeleniny se na hřišti v Katusicích pustili třeba funebráci, tedy jeden ze soutěžních týmů. „Jsme tři funebračky a jedna mrtvola, která nám pořád utíká z rakve,“ popsala svůj tým Alena Vobořilová s tím, že se zúčastnily všech ročníků.
„My jsme si letos vzaly novou kuchařku a doufáme v její schopnosti. Recept je samozřejmě jejím tajemstvím, ale základ je pochopitelně cibule a kořenová zelenina. Všechno je přírodní, nic z pytlíku,“ uvedla soutěžící.

To tým JZD Katusice letos vařil poprvé. A také se na něj stylově připravil. Nechyběly červené vlajky se srpem a kladivem, zemědělské nářadí a stylové oblečení. „Jsme spolek KSČ, což není Komunistická strana Československá, ale Katusická sací četa, která má tradici téměř 15 let,“ prozradil za tým Tomáš Hájek. Tým JZD Katusice vsadil na klasický gulášový recept. „Používáme ale dva druhy sádla – jak z klasického vepře, tak i z čínského vepře, cibuli, kmín, hovězí maso,“ řekl Hájek.

Na soutěž trénovali už před několika dny na Orlíku, kde se všichni společně sešli. A chuť byla podle jejich slov výborná! „Když nebudeme pospíchat, tak to budeme vařit tak tři hodinky. Ještě tam budeme muset dát červené víno na dochucení,“ dodal Hájek.

K dokončení příjezdové cesty ke kosmonoskému zámku zatím chybí potřebný materiál.
Není stavební materiál. Lidé nemohou stavět, městům zůstaly rozdělané projekty

Zatímco jedni ze soutěžících se převlékli za funebráky, další za zemědělce jednotného zemědělského družstva, další vsadili na fotbalový tým či tým klaunů nebo Skotů. Show byla součástí vaření a pečlivě ji sledovali i rozhodčí.

„Kontrolujeme nejen to, jakou mají soutěžící u vaření show, ale i čistotu na pracovišti,“ řekl jeden z porotců Jaroslav Olšák s tím, že vaření se zúčastnili nejen místní, ale i lidé ze sousedních obcí. Po několika hodinách pečlivého pozvolného vaření už mohly soutěžní týmy servírovat guláš porotcům. Těm nejvíce chutnal kotlíkový guláš od JZD Katusice. Druhé místo patří Kuchařům a bronz Funebrákům.

Každoročně se soutěže ve vaření kotlíkového guláše účastní kolem 10 týmů. Letos jich bylo už 11. Organizátoři proto věří, že se dalších ročníků zúčastní více týmů. 

Čištění řeky - ilustrační foto
Gruntování břehů Jizery odhalilo i lednici