Každoročně pečou například v SOŠ a SOU Horky nad Jizerou. Letos je ale situace odlišná od předcházejících let. V Horkách totiž museli k troubám povolat všechny zaměstnance školy, kteří nevzdělávají děti on-line. A to proto, aby zvládli vyhotovit veškeré objednávky, když žáci do školy nemohou.

Mezi ty, kteří se proměnili na pekaře a cukráře, patří také vedoucí vychovatelka tamního internátu Jana Huzilová. „Děti péct nemohou, ale máme zakázky na vánoční cukroví. Připravujeme ho ve dvou směnách,“ vysvětlila s tím, že další zakázky na cukroví škola již nepřijímá. Celkem zde mají lidé objednáno 300 kilogramů cukroví a zbývá upéct ještě asi dvě třetiny.

Podle mistrové Aleny Pechlátové je to o 100 až 150 kilo méně než obvykle, protože se nepečou dobroty na posezení pro seniory.

Jedna „pekařská směna“ se skládá ze dvou až tří zaměstnanců školy. „Dodržujeme všechna opatření. Máme rozestupy, roušky. Pečeme takhle už asi 14 dní,“ říká Jana Huzilová. Kromě tradičního sladkého pečiva škola připravuje i adventní věnce a další dekorace.
Až se budou moci studenti vrátit alespoň na praxe, tak rovnou naskočí do rozjetého vlaku vánočních příprav.

Na návrat už se těší také studentka třetího ročníku, kterou zde připravují na profesi cukrářky, Natálie Horváthová. „Distanční výuka mne moc nebaví, lepší je to ve škole. Je nás tam víc, pomáháme si vzájemně,“ okomentovala dívka s tím, že teď může alespoň péci doma, protože u nich mají všichni moc rádi sladké. Mezi její nejoblíbenější pak patří příprava lineckého cukroví.