Rozsáhlejší pátrací akci odstartovalo podle slov policejního mluvčího Pavla Truxy nedělní oznámení o spatření zvířete. Méďu ani stopy po jeho pobytu se však do večera objevit nepodařilo. S příchodem soumraku helikoptéra pátrání ukončila, pozemní hlídky v propátrání terénu pokračovaly.

Poslední podobné zprávy přišly v pátek po ránu z nedaleké oblasti na Mělnicku. I se stejným výsledkem pátrání: ani stopa. Během víkendu se pak neobjevily žádné nové zprávy. Deníku to v neděli odpoledne potvrdil starosta obce Čečelice Josef Zeman (Sokol Čečelice). „Medvěd již vidět nebyl,“ konstatoval.

medvěd hnědý
Další zpráva o výskytu medvěda nedaleko Prahy: tentokrát z okolí Všetat

Je nejen starostou obce, v jejíž blízkosti byl výskyt šelmy hlášen, ale také myslivcem, který se právě v pátek aktivně zapojil do pátrání po zvířeti, jež se ve středních Čechách ve volné přírodě nevyskytuje. Během hledání, kterého se účastnili jak myslivci, tak policisté z obvodního oddělení, se však nepodařilo najít nic, co by přítomnost medvěda potvrzovalo: ani stopy (půda nicméně byla zmrzlá a bez sněhu), ani trus.

Spolehlivé svědectví

Výskyt medvěda, na kterého se od volantu díval ze vzdálenosti pouhých několika metrů, nahlásil v pátek řidič autobusu. Šelmy si všiml před půl osmou ráno u silnice za Čečelicemi směrem na Konětopy, když bylo jeho úkolem odvézt děti na plavání. Je současně zkušeným myslivcem, který trvá na tom, že tím, co viděl, si je jistý; splést se nemohl. Rozhodně to prý byl medvěd a nikoli třeba velký pes nebo divočák. Dokonce má za za to, že spatřené zvíře lze označit za mladšího jedince.

Okolní obce na Mělnicku hned během pátečního dopoledne upozornily na možný výskyt medvěda občany, přičemž prostřednictvím obecního rozhlasu, na svých webech i na sociálních sítích varovaly zejména před vycházkami do přírody se psy.

Hlášení se opakovala i během soboty a neděle. Už se snad objevil potřetí? To byla otázka, jež se s úsměvem v neděli řešila nejméně v jedné rodině ve Všetatech. Pozorným dětem totiž neuniklo, že pořád zaznívá původní páteční relace – a už třetí den je slyšet „dnes ráno“. Medvědí téma ale v městysu zůstává živé, přičemž prý zhruba polovina lidí věří, že šelma se v blízkosti opravdu pohybuje. Dokonce se najdou tací, kteří mají za to, že dřív, když byl byl sníh, nějaké neobvyklé šlápoty zahlédli; nevěnovali jim však pozornost.

Dva případy z minulosti

Zpráva o medvědovi spatřeném v regionu není ojedinělá. Před měsícem se objevila obdobná zvěst z jen pár kilometrů vzdálené lokality na Praze-východ: od Hlavence severně od Staré Boleslavi. Také tehdy byla podle myslivců tato zpráva spolehlivá, z důvěryhodného zdroje – avšak ojedinělá. Nepodpořil ji ani žádný konkrétní poznatek z hledání. Stejně to opadlo i v druhé polovině loňského března, kdy byl spatřený medvěd hlášen na Praze-východ o kus jižněji: mezi Mnichovicemi a Strančicemi; u autobusové zastávky Všestary.

Vysvětlení mohou být různá

Pokud se medvěd v regionu vyskytne takto nárazově, je s podivem, že se nenajdou stopy ani jiné doklady jeho přítomnosti. Zvlášť nyní v zimním období. Jestliže nehibernuje ve svém brlohu, potřebuje potravu (pokud jí medvědi mají dostatečný přísun, bez zimního spánku se obejdou; proto i nyní můžeme sledovat jejich aktivitu třeba v medvědáriích). Hladové zvíře by nejspíš za sebou zanechávalo škody na různých farmách a možná i na včelnicích. Jestliže by se jednalo o medvěda ochočeného, nemajícího respekt z lidí a nerozpakujícího se hledat žrádlo třeba v popelnicích, měl by zase být vídán častěji.

Medvěd hnědý (Ursus arctos)
U Mnichovic se hledá medvěd. Není ze stejné zoo jako had v Jenštejně?

Pro případ, že skutečně jde o medvěda, by se tak nabízelo třeba vysvětlení, že regionem prochází dosud neznámí migrační trasa; koridor, jímž se tato majestátní zvířata pohybují. To však příliš pravděpodobně nezní. Věrohodnější by se jevilo třeba vysvětlení, že v oblasti žije někdo, kdo šelmu skrytě chová – nelegálně a bez ohlášení úřadům – a ta mu občas uteče; po krátkém výletu do okolní přírody se však vrací zpět tam, kde má postaráno o bydlení s plnou penzí.

Nebo si snad dělá z lidé legraci nějaký vtipálek ve zvířecím kostýmu ztvárněném se zdařilou věrohodností? Pak by se mohl uplatnit spíše za měsíc: až přijde doba masopustů…