Celá mladoboleslavská kulturní veřejnost zůstala zírat s otevřenou pusou. Nové obsazení kulturní komise, poradního orgánu rady města, totiž připomíná stav po zemětřesení. Po zemětřesení, jehož otřesy jako by smetly z povrchu zemského hned několik institucí.

Muzeum Mladoboleslavska, městská knihovna, Mladoboleslavský komorní orchestr a dokonce ani Městské divadlo. To je několik institucí, které měly v minulém volebním období své zastoupení v Komisi pro kulturu a spolupráci s partnerskými městy a už nemají.

Bylo snad cílem personálních změn omlazení komise? Snaha najít nové lidi s novými nápady? Nebo jde jen o politickou hru ve smyslu: ty jsi můj kamarád, spolu se nějak dohodneme?

Osazenstvo komise se skutečně značného omlazení dočkalo, a boleslavská delegace tak bude na setkáních s partnerskými městy působit dynamičtějším dojmem. Jenže z něj zmizely osobnosti, které nezastupují kulturní veřejnost jen z titulu své funkce, nýbrž takoví lidé, kteří se na kultuře aktivně podílejí.

„Velmi mě to překvapilo. Omlazení komise je vhodná věc, ale ty mladé by měl nejprve někdo vést, aby jejich působení v komisi neskončilo jen hlasováním o grantech," vyslovuje obavu Helena Červená, jedna z bývalých členek komise.

Také ředitel Městského divadla Mladá Boleslav František Skřípek jen těžko skrýval své překvapení: „Ne, neurazil jsem se, ale považoval jsem za jasnou věc, že do kulturní komise patřím."

Rada města dala vale kulturním matadorům, jejichž jména nejsou nikomu, kdo alespoň čas od času zajde do divadla, na koncert či na výstavu, neznámá, a ponechala ve funkcích hned několik osob, po jejichž spojitosti s kulturní scénou jsme museli horko těžko pátrat. Pravděpodobně už největší kulturní instituce zastoupení nepotřebují, neboť jejich potřeby všichni členové dobře znají.

Nově v komisi zasedá lPetr Hurt, ředitel Pojizerského folklorního festivalu, Radek Kotlaba, středoškolský pedagog a kritik zdejších kulturních poměrů, logicky také Milan Pruner, nový šéf Kultury města Mladá Bolesla., nebo Jiří Šíma.

Zdaleka největším překvapením je ovšem Daniel Žitný, majitel baru a diskotéky La Vanille. Byl to právě on, kdo nahradil ředitele divadla, muzea nebo knihovny? Pokud hodlá rada v tomto trendu pokračovat i v dalším volebním období, máme se na co těšit.

„Spolupráce mezi zástupci jednotlivých kulturních organizací byla všem prospěšná. Vždy jsme se domluvili, aby se naše akce vzájemně nepřekrývaly, vzájemně jsme si vypomohli. Přestože jsme staří, obohacujeme místní kulturní scénu," dodala Helena Červená.

Podle našich informací dostala rada města od komise tento týden doporučení, aby zvážila rozšíření o Beneše, Červenou, Kovaříkovou a Skřípka. Jak s tím naloží, je ve hvězdách, doporučení samotné komise však bylo jednotné.
 

Helena Červená, Koordinátorka aktivit seniorů

"Velmi mě to překvapilo. Omlazení komise je vhodná věc, ale ty mladé by měl nejprve někdo vést, aby jejich působení v komisi neskončilo jen hlasováním o grantech. My jsme možná staří, ale místní kulturu obohacujeme. Přinejmenším mi přijde divné, že zastoupení v komisi nemá divadlo, knihovna, Muzeum Mladoboleslavska nebo komorní orchestr."

František Skřípek, Ředitel Městského divadla MB

To rozhodnutí je zcela v kompetenci rady města. Chci jen konstatovat, že mě překvapilo, že jsem po 21 letech působení v komisi tentokrát nebyl přizván. Ne, neurazil jsem se, ale považoval jsem za jasnou věc, že do kulturní komise patřím. Předpokládám, že ve chvíli, kdy se bude jednat o divadle, budu k zasedání přizván, abych vysvětlil situaci.