„Je dobře, že budeme mít v zastupitelstvu 29 hlasů z celkových 33; zaručuje to klid na práci pro rozvoj města,“ hodnotí nynější pozici dlouholetý primátor Raduan Nwelati (ODS). Ten bude ve funkci nadále pokračovat.

Koaliční smlouva, která byla po celodenním vyjednávání podepsána již v neděli večer, stanoví, že v čele města zůstane dosavadní koalice rozšířená o ČSSD. „Jsem rád, že lidé ocenili naši práci pro město a dali nám důvěru, abychom v tom pokračovali,“ hodnotí primátor výsledky voleb, jež „jeho“ ODS přinesly 11 mandátů – nejvíce ze všech volebních uskupení – a voliči svými hlasy ocenili i práci dosavadních koaličních partnerů.

Staronovými členy koalice, jež se v pondělí představila na tiskové konferenci, jsou ODS, ANO + Volba pro Mladou Boleslav a STAN (jako nástupce týmu zvoleného před čtyřmi roky za TOP 09). Primátorem zůstává Nwelati, který stál v čele města již během tří minulých volebních období. Jiří Bouška (ANO + VpMB) bude i nadále prvním náměstkem primátora. Dalšími náměstky jsou ještě Daniel Marek (STAN) a nově Robin Povšík (ČSSD). Ten Deníku řekl, že se jeho strana vrací do vedení města po 12 letech v opozici.

„Jsem velmi rád, že se podařilo dojít k tomuto řešení. Vždy jsem rád, když je koalice co nejširší – do komunální sféry podle mne nepatří stranické boje,“ uvedl na tiskovce primátor Nwelati. „Pokud všichni sledujeme podobné cíle, nevidím důvodu, proč bychom nemohli také spolupracovat. ČSSD zde dokázala, že není pouze kritizující opozicí, ale že dokáže vznášet také konstruktivní návrhy, které jsem sám rád podpořil. Proto si myslím, že jí patří i místo v nové koalici,“ potvrdil dřívější informace Deníku, že jedním z důvodů pro přizvání sociálních demokratů k odpovědnosti za vedení města byla dobrá zkušenost s tím, jak dlouhodobě pracovali coby oponenti. Byť počet jejich zastupitelů proti minulému období poklesl na méně než polovinu: ze sedmi na tři.

Magistrát v Mladé Boleslavi.
Mladá Boleslav dojednala rozšíření koalice. Primátorem zůstává Nwelati

Lídr boleslavské ČSSD Povšík nové uspořádání vítá. „Za nás můžeme, myslím, slavit úspěch. Jsem rád za tuto pozvánku do koalice; věřím, že jsme byli opozicí tvůrčí – a vedení města tento fakt zaznamenalo a ocenilo,“ konstatoval.

Jedním dechem naznačil, že v radě města nemíní sedět jen „do počtu“. Mladou Boleslav současnosti označil za „město na rozcestí“, kdy budoucnost přináší velkou výzvu. „Na jednu stranu zaznamenává ohromný příliv pracovníků ze zahraničí, na druhou stranu ji ve velkém opouštějí starousedlíci. Je bezpodmínečně nutné tuto situaci řešit – a to i prohlubující se spoluprací se Škodou Auto,“ uvedl nový náměstek. „Boleslav jistě za poslední roky zkrásněla, ale pouze to nestačí. Je nicméně skvělé, že je zde veliká vůle pracovat na řešení jejích problémů společně,“ shrnul Povšík, s jakými cíli přichází na magistrát.

Spokojen je také Jiří Bouška, lídr spojení ANO VpMB, který ve volbách získal nejvíce hlasů ze všech zastupitelů. V proměně trojkoalice ve čtyřkoalici vidí výrazné posílení. „ODS je jasným favoritem – a tento výsledek všichni respektují. Přibráním ČSSD do koalice získá město nezanedbatelnou výhodu; stačí zmínit například vliv na ministerstvu vnitra,“ upozornil Bouška na souvislosti. „Před námi je spousta práce; doufám, že se nám bude dostávat sil například k dotažení dalších investic do města,“ naznačil výhled do budoucna.

K tématům, jež z koaličních vyjednávání vyplynuly jako nejpodstatnější priority pro nové volební období, se podle informací Deníku vedle v poslední době hodně diskutované bezpečnosti ve městě řadí třeba řešení dopravy – a také například výstavba nových bytů.

Prozatím zástupci všech stran potvrzují, že vzájemný programový průnik je velký – a neexistuje zásadní problém, na němž by se neshodli. „Do příštího jednání zastupitelstva chceme dát dohromady seznam koaličních priorit na příští čtyři roky,“ uvedl náměstek Marek, že konkrétní kroky, jež by měly vést ke zlepšování života občanů, (staro)nové vedení představí brzy.

Termín ustavujícího zasedání nově zvolených zastupitelů však zatím stanoven nebyl, sdělila Deníku mluvčí magistrátu Šárka Charousková.

Rozdělení kompetencí špiček vedení města
- Raduan Nwelati (ODS) – primátor: odbor stavební a rozvoje města, ekonomický odbor, životní prostředí
- Jiří Bouška (ANO + VpMB) – první náměstek primátora: majetek města, doprava a silniční hospodářství, řízení projektů; předseda výboru pro spolupráci s automobilkou a hospodářskou komorou
- Daniel Marek (STAN) – náměstek primátora: oblast školství, kultury a tělovýchovy
- Robin Povšík (ČSSD) – náměstek primátora: především vztahy a jednání se společností Škoda Auto
- ??? */ (ODS) – náměstek primátora: sociální oblast

V radě města bude mít čtyři křesla ODS, po třech ANO + VpMB a STAN a jedno místo získá ČSSD

*/ obsazení postu zatím není známé, vedení města jedná s několika kandidáty
Zdroj: Magistrát města Mladá Boleslav

Prohlédněte si 33 zastupitelů Mladé BoleslaviZdroj: Deník

Vývoj zisku mandátů stran v nynější koalici v Mladé Boleslavi

Volební uskupení  2014  2018
ODS 12  11
ANO + VpMB  10
TOP 09 / STAN 5
ČSSD  3

Zdroj: Český statistický úřad

Kolínský politolog Vladimír Srb
Politolog: Komunální politika se mění, je třeba se voličům věnovat celé období