Preventivní akce se zúčastnilo dohromady 158 mužů ve věku od 65 do 79 let. „Osmnáct pacientů mělo jasný nález: jejich aorta měla větší rozměr, tedy 3 - 5 centimetrů s nutností dalšího sledování v cévní či angiologické ambulanci Klaudiánovy nemocnice. U čtyř pacientů byla nalezena šíře více než 5 cm, které čeká léčba chirurgická,“ uvedla Hana Kopalová, tisková mluvčí mladoboleslavské nemocnice.

Lékaři tak budou pravidelně sledovat krevní tlak, lipidové spektrum a glykemii pacientů. „Jsou sledovány také rizikové faktory - především kouření, které zvyšuje riziko ruptury až pětkrát. Všem těmto pacientům budou prováděny sonografické kontroly břišní aorty a pánevních tepen eventuálně CT angiografie břišní aorty a pánevních tepen. Pozitivní je, že žádný z těchto pacientů nemusí podstoupit díky včasnému odhalení problému s aortou akutní operaci,“ uvedla mluvčí nemocnice.

„Myslím, že součástí práce primáře chirurgického oddělení je nejen pečovat o pacienty na oddělení, ale také v terénu. To znamená předcházet tomu, aby se pacient do nemocnice dostal v akutním stavu. Pokud má být v nemocnici, tak k plánovanému chirurgickému výkonu. Tento screeningový program zapadá do filosofie chirurgického oddělení: pořádáme již kýlní dny, čímž se snažíme předejít tomu, aby byl pacient s kýlou operován v akutním stavu, kdy je větší šance na vznik různých komplikací, které zhoršují pooperační stav,“ zdůrazňuje primář Jaroslav Toušek.

Ilustrační foto.
Proti včelímu moru pomůže 1,5 milionu korun od kraje

Jak uvádí mluvčí nemocnice, pacientům s rozšířením subrenální aorty hrozí akutní prasknutí, což vede k náhlému ohrožení života a většinou končí tragicky - smrtí pacienta, a to až v 80 procentech případů. „Během jednoho roku praskne aorta 20 až 76 lidem na 100 000 obyvatel, přičemž tři čtvrtiny pacientů zemřou ještě před příjezdem do nemocnice. Proto bylo cílem této preventivní akce vyhledat pacienty, kterým tento problém hrozí, čímž se včas předejde prasknutí. To se projevuje velkou bolestí břicha, šokovým stavem,“ popsala Hana Kopalová.

Podle primáře chirurgického oddělení Jaroslava Touška by ale bylo potřeba, aby tento screening proběhl u všech mužů v dané věkové skupině na celém Mladoboleslavsku. „Ze statistiky totiž vyplývá, že častěji jsou touto výdutí postiženi muži než ženy, a to ve věkovém rozmezí od 65 do 79 let. Tito všichni muži by měli podstoupit neinvazivní sonografické vyšetření. Pacientů s tímto onemocněním stále přibývá, je to daň za prodlužující se lidský život,“ uvedl.

U pacientů se samozřejmě může stát, že stav aorty si vyžádá operaci, podotkla mluvčí. „Lidé se nemusí obávat - pokud se jedná o plánovaný výkon, je to bezpečná operace. Problémové místo na břišní aortě je nahrazeno speciální protézou, případně s ohledem na zdravotní stav pacienta, je zavedena speciální výztuha – stentgraft - do břišní aorty za RTG kontroly,“ řekla hana Kopalová.

Poděkování patří především praktickému lékaři Igorovi Karenovi, který se velmi aktivně do projektu zapojil. Bez jeho zapojení a podpory ZPŠ by nemohli být pacienti efektivně vyšetřeni, podotkla mluvčí. „Zásluhu na tom, že se tento projekt uskutečnil mají také lékaři RTG oddělení z Klaudiánovy nemocnice - Pavla Marek Šobrová a Štěpán Ander, kteří provedli sonografická vyšetření u všech pacientů. Nesmím zapomenout také na staniční sestru chirurgického oddělení Klaudiánovy nemocnice Pavlínu Valáškovou, která vedla veškerou dokumentaci. Samozřejmě velký dík patří také pacientům, kteří se tohoto programu zúčastnili,“ dodal primář Jaroslav Toušek.

Ilustrační foto
Chřipka zatím neútočí. Přesto pacientů přibývá, nejvíc na Příbramsku