Aby bylo možné podat vždy jen složku, kterou daný pacient potřebuje, je plazma nadále zpracovávána. Především jsou získané složky zbaveny virů a bakterií, což znamená, že jsou mnohem bezpečnější než podání celé plazmy. Navíc je oběh pacienta zatížen jen malým množstvím roztoku.

„Proto jsme se rozhodli rozšířit odběry plazmy pomocí přístroje, kdy je možné odebrat větší objem plazmy, než jaký získáme při odběru plné krve," vysvětluje primářka hematologicko-transfuzního oddělení Jarmila Obernauerová.

Ilustrační foto
Bude referendum? Proti výstavbě na Štěpánce je i město

Rozšíření plazmaferéz, tedy přístrojových odběrů plazmy, umožní navýšení počtu přístrojů a odběry od sedmi do dvanácti hodin od pondělí do čtvrtka. Přidáním jednoho separátoru zvýší nemocnice odběr plazmy za rok o přibližně pět set litrů.

I přesto, že Klaudiánova nemocnice má dárců krve dostatek, i nadále vítá nové zájemce. Krev může darovat osoba starší osmnácti let, která neprodělala žloutenku typu B nebo C, není aktivním uživatelem drog, není HIV pozitivní a netrpí závažným chronickým onemocněním.

„Tak, jak jde věda a nové poznatky kupředu, i my se snažíme vyrábět transfuzní přípravky, aby byly bezpečnější a vždy nahrazovaly pouze tu složku krve, kterou pacient postrádá," dodává primářka Jarmila Obernauerová. Proto je odebraná krev dále zpracovávána na složku červených krvinek, plazmu a část, ze které se dále vyrábí krevní destičky.

Olga Lounová na dni otevřených dveří rádia Kiss Delta.
Na frekvenci někdejší Delty už vysílá rádio Kiss