„Mami, já tam nechci jít, já jsem unavenej. Mami, pojď domu. Mami!" ozývalo se včera po půl šesté v Krajířově ulici, kterou vedla strašidelná stezka organizovaná Domem dětí a mládeže.

Celý včerejší den se to v okolí městského paláce Templ jen hemžilo přízraky a samozřejmě také dýněmi. Vždyť těmi je anglosaský svátek Všech svatých, známější pod názvem Halloween, proslulý.

Ti, kteří přijali pozvání na oblíbený zahraniční svátek zemřelých a do Templu dorazili, si jich užili dosyta.

Kolem druhé hodiny odpoledne začalo tradiční dlabání na parkánu. V podvečer byla k dispozici dýňová polévka pro zahřátí a také pikantní dýňová pomazánka – rovněž pro zahřátí.

Zlatým hřebem programu byla však jistě již zmíněná stezka odvahy. Rodiče s dětmi vyráželi na trať vedoucí jednou z nejstarších mladoboleslavských ulic ozářených pouze žlutým svitem pouličních lamp a desítkami svíček ve vlnách, aby nedocházelo ke kumulaci lidí na stanovištích. Pro obrovský zájem se tomu však organizátoři nevyhnuli.

Na děti čekala smrtka brousící kosu, upíři, kostlivec, čarodějnice, oživlí nebožtíci, oběšenec, kat nebo mumie. Každé strašidlo mělo pro děti připravený jednoduchý úkol, který však po setmění získal zcela nové kouzlo.

Každý, kdo stezku odvahy končící až v zahradě Vzdělávacího centra Na Karmeli prošel neohroženě, ale také každý, kdo nakonec zamáčkl slzu a se zavřenýma očima ji proklopýtal, byl nakonec odměněn sladkou cenou.

Včera jsme si mohli užít legraci, zítra bychom však měli především vzdát úctu zemřelým. Svátek zesnulých, známější pod lidovým názvem dušičky, se v České republice slaví právě 2. listopadu, tedy v sobotu.