V minulých dnech přinesl zmiňovaný server Lidovky.cz zprávu, že vyšetřování kauzy srážky vlaku se stromem na Mladoboleslavsku se vyšetřuje jako teroristický útok. „K této věci náš útvar nebude poskytovat žádné informace,“ sdělil Boleslavskému deníku Jaroslav Ibehej, tiskový mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu na dotaz, v jaké stavu se nachází vyšetřování a zda bylo již někomu sděleno obvinění. 

Shrňme si události z minula. Na železniční trati vedoucí z Prahy do Turnova narazil osobní vlak mezi Debří a Bakovem nad Jizerou do spadlého stromu. Naštěstí se nikomu nic nestalo a všech devět cestujících srážku přečkalo bez újmy na zdraví. Trať byla následně neprůjezdná několik hodin, a to z důvodu odstraňování stromu a také kvůli práci kriminalistů. Ukázalo se totiž, že spadlý strom někdo nařízl a pokácel na koleje záměrně.

Lidovky.cz uvedly, že ministr vnitra Milan Chovanec tehdy nevyloučil teroristický útok. To je také v současné době jediná aktuální vyšetřovací verze, kterou se kriminalisté zabývají. Podle zmíněného serveru prověřování případu dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze, které rovněž zaujal obdobný případ, k němuž došlo koncem července také na Mladoboleslavsku, a to na trati mezi Bezdězem a Bělou. 

Ilustrační foto.
Provokace? Nebo dokonce terorismus? Nehoda vlaku spustila vlnu spekulací

Informace o popadaných stromech okamžitě spustily vlnu spekulací na sociálních sítích. Server Aktualně.cz později přinesl v této souvislosti informaci, že policie zajistila důkaz v podobě vzkazu psaného latinkou ve znění Alláh je veliký. Pro Lidovky.cz sdělil bývalý náčelník Vojenského zpravodajství a bezpečnostní expert Andor Šándor, že policie by měla mít možné pachatele již vytipované. „Předpokládám, že ti, co to vyšetřují, musí vědět, kdo za tím stojí. Musí tam být nějaký politický nebo náboženský podtext,“ sdělil Šándor a následně dodal, že příprava takového činu není jednoduchá a člověk musí mít povědomí o charakteru trati, musí vybrat správný strom, aby dokázal zastavit vlak. 

Obě dvě srážky, a to mezi Debří a Bakovem a Bezdězem a Bělou jsou si svým provedením nápadně podobné. Vedle toho, že se naštěstí obešly bez zraněných, odehrály se až nápadně blízko sebe. Web Aktualně.cz navíc informoval, že i v druhém případě nehody, mezi Bezdězem a Bělou, se bezprostředně po činu našlo několik papírů popsaných vzkazem Alláhu akbar. Otázka, zda je to náhoda nebo dílo stejného pachatele či okruhu pachatelů, je více než vtíravá. Je zřejmé, že se propojením či souvislostmi mezi oběma incidenty zaobírá Vrchní státní zastupitelstvo v Praze, které oba případy vyšetřuje. 

Pokud by se spekulace ohledně teroristického činu ukázaly jako pravdivé, hrozilo by dotyčnému či dotyčným až doživotní vězení za snahy způsobit zranění, smrt, škodu na majetku, či vyvolat strach uvnitř veřejnosti.

Ilustrační foto.
Škoda hlásí další rekord