Nadměrný náklad druhý den blokuje provoz na rychlostní silnici R10 u Brandýsa nad Labem ve směru do Mladé Boleslavi.

Dvěstětunový kolos, který by se nevešel pod mýtnou bránu, se v noci podařilo přeložit a podsunout pod mýtnicí. Nyní překonává poslední překážku, sdělilvedoucí přepravy nákladu Petr Bednář z firmy Rádl. Provoz je sveden do protisměru, v místě se tvoří několikakilometrové kolony. Náklad by měl podle Bednáře přestat blokovat dopravu kolem poledne. Web dopravniinfo uvádí, že bude R10 zprůjezdněna až v 19:00.

Nyní je náklad na 13,5. kilometru blízko sjezdu na Starou Boleslav. "Podsouvá se pod poslední překážkou, to je mostek nad silnicí," řekl Petr Bednář.

Tahač s obří ocelovou nádobou přijel podle plánu k mýtnici a mostku v úterý v nočních hodinách. Naplánovaná překládka ale nedopadla ve středu dopoledne podle předem načasovaného plánu. Přepravce totiž zjistil, že jeřáby náklad nedokážou ve zúženém prostoru zvednout, a povolal proto na místo jiné. Původně se měl náklad přeložit v 15:00, podle Bednáře se to podařilo až ve 22:00.

Nadměrné náklady podle mluvčího českého mýtného systému David Šimoníka jezdí po české dálniční síti vybavené mýtným systémem běžně. Výška mýtnice je zhruba šest metrů, a většina nákladů tak nemá s průjezdem problém. "Vyskytne-li se náklad objemnější, plánuje se speciální trasa a zvláštní opatření k jeho průjezdu, protože pak mohou být překážkou nejen mýtnice, ale například i dálniční mostky, jako je tomu i v tomto případě," řekl Šimoník.