„Upozorňovali jsme na ten strom magistrát už několikrát. Jasně jsme jim říkali, že strom je ve špatném stavu, roste na něm nějaká houba a máme strach, že strom spadne třeba na panelák, kde by mohl rozbít okna,“ uvedl krátce po pádu stromu jeden z obyvatel domu.

Ostatně to potvrzuje i tiskový pracovník mladoboleslavského magistrátu Pavel Šubrt. „Pověření úředníci z magistrátu stav tohoto stromu v ulici U Stadionu skutečně prověřovali a nenalezli před touto událostí žádnou viditelnou chorobu či důvod, proč jej kácet,“ uvedl Šubrt s tím, že některé skryté hniloby či jiné nemoci se nemusí ani při důkladné vnější kontrole odhalit.

Právě proto chtěli obyvatelé domu podrobnější posudek o stavu stromu. „Bylo nám úředníky přislíbeno, že se na strom přijede podívat odborník a provede jeho důkladnější průzkum. Už to ale nestihne,“ dodal další muž, sledující na chodníku rozlomený strom a přeraženou lampu veřejného osvětlení.

Víkendová vichřice celou záležitost urychlila. „Při takovém vichru ovšem nedocházelo k pádu pouze nemocných či poškozených stromů, ale i zdravých jedinců. Šlo o špatnou souhru událostí, kdy vlivem vydatného deště byla půda hodně promáčená a kdy větrné poryvy měly s vyvrácením stromů lehčí práci,“ dodal Pavel Šubrt.

Druhá část stromu, kterou vichřice nezlomila, musela být z bezpečnostních důvodu pokácena, což je pro obyvatel domu to nejlepší řešení.

Tomáš Langer

Spící muž v parku Na Radouči v Mladé Boleslavi.
KRÁTCE: Muž spal u křoví a vyděsil ženu s dítětem
Nemocný strom, pokácený v Mnichově Hradišti.
Mnichovo Hradiště si vyslechlo kritiku za pokácené stromy