Zatímco pro většinu lidí se s Vánoci blíží vzácné dny klidu a pokoje, pro psychology a psychiatry začíná hektické období, kdy jejich pomoc potřebuje nejvíc pacientů. Vánoce a Nový rok patří mezi nejrizikovější období roku.

Vánoce, jaro a podzim. Tři části roku, které lidé s psychickými problémy snáší nejhůř. Snad proto, že se v případě prvních dvou bilancuje a začíná něco nového a že uplakaný podzim s sebou přináší nejen chmurné počasí, ale také chmurné myšlenky.

„Netroufáme si odhadovat, jaká bude letos vytíženost protialkoholní záchytné stanice," krčí rameny mluvčí Klaudiánovy nemocnice Kamila Hamáčková. „Zatímco vloni jsme na Štědrý den a na Silvestra neměli jediného klienta, o rok dříve bylo plno. Letos je zatím počet příjmů rekordní," konstatuje Hamáčková.

V prosinci na záchytce průměrně nocují dvě až tři desítky pacientů, z nichž mnozí se do zařízení vrací opakovaně. Zdejší stanice je totiž spádová a někteří klienti ani nepochází z Mladoboleslavska. Za nocleh tu zaplatí tři tisíce korun. Po propuštění nemají někteří klienti peníze na cestu domů, a tak opět sáhnou po lahvi a dostávají se do kolotoče, který jede stále rychleji.

„Tato část roku skutečně patří i na našem pracovišti k jednomu z nejnáročnějších období," souhlasí Renata Nekolová z Linky důvěry a Centra psychoterapie Mladá Boleslav. „Lidé volají s vystupňovanými problémy ve vztazích, hlavně v rodinách a na pracovištích, další si stěžují na problémy zdravotní nespavost, napětí, zvýšené úzkostné a depresivní nálady a stavy, domácí násilí, úniky k alkoholu, drogám. Příčinou bývá dlouhodobé přetěžování organizmu," dodává Nekolová.

Právě takových stavů je víc a víc před Vánoci. Všichni se snaží splnit vše, co si předsevzali, aby neporušili tradici, a nedokáží si říct vhodným způsobem o pomoc. Předvánočním stresem trpí nejvíc ženy.

„Lidé si někdy ani neuvědomují působení negativních stimulů, a vše se tak projeví až na zdravotním stavu," pokračuje zakladatelka mladoboleslavské Linky důvěry fungující na čísle 326 741 481.

Nejvíc ke špatnému stavu mysli a duše přispívá hektická doba a neschopnost či nedostatek relaxace. To jsou ovšem důsledky honby za úspěchem a osobním prosazením za každou cenu. Podle odborníků nepřispívá ani mediální masáž o společenských a politických problémech současného světa.„Lidé si často přejí hlavně zdraví ale musí pro něj také umět něco udělat, učit se znát své hranice. Nejen o Vánocích, které by měly být svátky klidu. Nestydět se a včas se přihlásit o pomoc je nejdůležitější. Často vše začíná u neřešených problémů v mezilidských vztazích a chybné komunikaci," naznačuje, kde bývá zárodek budoucího problému, terapeutka Nekolová.

Existuje recept na psychickou pohodu? Samozřejmě. Jednak poslouchat signály svého těla a jednak mít v rovnováze tři základní složky seberealizaci, naplnění citových vztahů, zájmy a přátele.