Miluše Henrichová stojí v čele mnichovohradišťské cukrárny Za rohem, která mezi zákazníky nemá konkurenci. Už podruhé za sebou vyhrála anketu Boleslavského deníku Tady je mi fajn.

Už podruhé jste se stali vítězi soutěže Tady je mi fajn, která se objevila na stránkách Boleslavského deníku. Opět pro vás hlasovalo nejvíce zákazníků. Co pro vás toto ocenění znamená?
My jsme samozřejmě velice rádi, že jsme od zákazníků získali tolik hlasů a je to pro nás především významné ocenění, kterého si vážíme. Lidé tak ukazují, že nás mají rádi, že jim u nás chutná a že se k nám vrací.

V cukrárně jste určitě každý den, co vám přináší největší radost?
Tak to vám řeknu úplně přesně. Všechny, kteří se tady nějakým způsobem podílíme na chodu cukrárny, nás nejvíce těší, když si k nám lidé najdou cestu. Ať už to jsou maminky, které sem přijdou s dětmi, pro něž máme vybavený hrací koutek, nebo senioři, kteří si u nás vychutnají kávu a posedí v příjemném prostředí. To bych řekla, že je pro nás největší odměna.

Řekněte mi, co se u vás změnilo od loňského roku. Čím lákáte návštěvníky, kteří si k vám třeba cestu teprve hledají?
Žádnou extrémní změnou jsme neprošli. Pro návštěvníky jsme ale společnými silami vymysleli několik nových zákusků. Například v létě jsme nabízeli Havaj, což byl zákusek, který chutnal po ananasu. Byla z něj cítit exotika, voněl a byl lehký a osvěžující, což je pro horké měsíce asi nejdůležitější. A jak se zdá, chutnal. Jelikož teď bude zima, tak připravujeme perníkové zákusky. V podstatě se dá říct, že se laskominami přizpůsobujeme různým ročním obdobím.

Blíží se nám Vánoce a řada lidí si raději koupí hotové cukroví. Už pečete? A jaké balíčky si u vás zákazníci mohou pořídit?
Samozřejmě, naší kuchyní už voní vánoční cukroví od začátku října. Aby ale lidé nekupovali zajíce v pytli, mohou si pořídit nejdříve jen malý desetidekový balíček s cukrovím na ochutnání, kde jsou vzorky toho, co tvoříme, a teprve pokud budou spokojeni, mohou si koupit větší, tedy půlkilový a kilový.

A jaké konkrétně pečete cukroví? Máte klasické druhy nebo i nějaké neobvyklé?
Držíme se tradičního cukroví, protože si myslíme, že je mezi zákazníky nejžádanější. A recepty máme zaručené a prověřené, pochází totiž od našich babiček. Najdeme mezi nimi například vanilkové rohlíčky, pracny, plněné ořechy, kokosové cukroví s čokoládou, linecké promazávané marmeládou, nugetou i vaječným likérem.

A jak je to z hlediska zájmu o takové cukroví.
Řekla bych, že je. Některé maminky třeba pečou jenom pár druhů, aby si provoněly dům, nebo aby si pečení vyzkoušely s dětmi, a zbytek si koupí. Dokonce jsme zákazníkům vyšli vstříc a mohou si u nás koupit jen několik druhů, nemusí všech osm, které nabízíme v balíčcích.

A kolik vánočního cukroví asi tak pečete?
Pokud dobře počítám, tak s kolegyněmi napečeme něco kolem 150 kilogramů.